Meny

Avtalen mellom EU og Tyrkia i boks

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (i midten) har kommet til enighet med EU, her representert ved EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (t.v.) og EU-president Donald Tusk. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU og Tyrkia har formelt inngått en avtale om å sende tilbake migranter og flyktninger fra Hellas til Tyrkia, bekrefter EU-presidenten.

– Nå enstemmighet om avtalen mellom EU og Tyrkia, skriver Donald Tusk på Twitter.

Avtalen var et faktum fredag ettermiddag etter lange og harde forhandlinger både med Tyrkia og EU-landene imellom. Den ble formelt inngått av de 28 EU-landene og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu fredag ettermiddag i Brussel.

Retur

Tyrkia skal i en begrenset periode ta imot alle flyktninger og migranter som kommer sjøveien til Hellas, i bytte mot at EU henter syriske flyktninger fra Tyrkia. EU-kvoten fra Tyrkia lyder i første omgang på 72.000 syrere.

I tillegg skal Tyrkia få opp mot 6 milliarder euro i økonomisk støtte for å håndtere flyktningene og migrantene som kommer til landet. Det er også meningen at samtalene om mulig tyrkisk EU-medlemskap skal trappes opp gjennom å åpne et nytt kapittel før juli.

Les også: EU venter hett Tyrkia-toppmøte

Avtalen inneholder dessuten et punkt om visumliberalisering for tyrkere i Schengen innen utgangen av juni dersom Ankara lever opp til 72 krav.

Søndag

Avtalen trer trolig i kraft førstkommende søndag, så alle migranter og flyktninger som tar seg til de greske øyene etter det, blir omfattet av den nye ordningen. Så er meningen at de første returene til Tyrkia skal kunne starte fra slutten av mars eller begynnelsen av april.

Samtidig skal EU-landene begynne å hente flyktninger direkte fra Tyrkia.

Les også: UDI-sjefen tror flyktningavtale kan øke asylstrømmen

Folkeretten

EU mener unionen har fått til en avtale som er innenfor unionens internasjonale forpliktelser etter at FN tidligere har gitt uttrykk for bekymring for at den uthuler retten til å søke asyl. Planen slår fast at alle som ankommer Hellas, har krav på en individuell behandling før retur.

I tillegg sier Tyrkia at flyktninger de tar tilbake, skal være beskyttet i henhold til internasjonale standarder.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus