Norge ble svindlet og lurt: Fikk tilbake drøyt 50 millioner kroner

Et norskstøttet program for det krigsherjede nord-Uganda ble svindlet for gigantsummer i 2013. I stedet for at pengene gikk til krigsofre som Margareta Otto (26) havnet pengene hos en rik revisor i hovedstaden.
Et norskstøttet program for det krigsherjede nord-Uganda ble svindlet for gigantsummer i 2013. I stedet for at pengene gikk til krigsofre som Margareta Otto (26) havnet pengene hos en rik revisor i hovedstaden. Foto: Michele Sibiloni

Økonomiske misligheter har ført til at Norge de siste fem årene har fått tilbakebetalt rundt 50 millioner bistandskroner, viser tall fra Utenriksdepartementet. Underslag i lokale organisasjoner er en vanlig årsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I perioden 2011-15 er det til sammen dokumentert mislighold og svindel i 253 saker. I 179 saker fremmet departementet krav om tilbakebetaling.

Til sammen har Norge fått tilbake i underkant av 54 millioner kroner som følge av disse kravene. Over 99 prosent av totalsummen er knyttet til bistandsbudsjettet, mens enkelte småsaker er knyttet til andre av utenrikstjenestens arbeidsområder.

Nils Haugstveit, leder av Sentral kontrollenhet, UD.
Nils Haugstveit, leder av Sentral kontrollenhet, UD.

– Ofte er det utro tjenere hos lokale samarbeidspartnere i mottakerland som står bak. Det er ansatte som bevisst bryter regler for å berike seg selv, sier Utenriksdepartementets «korrupsjons-jeger»-sjef Nils Haugstveit.

Les mer: Slik unngår du å bli svindlet

132 saker

Teamet han leder, Sentral kontrollenhet, ferdigbehandlet i 2015 til sammen 132 saker. De fleste sakene var basert på innrapporteringer fra organisasjoner og ambassader. Noen få kom i form av tips fra «varslere».

I nøyaktig halvparten av sakene – totalt 66 saker – ble det påvist mislighold eller svindel. Den norske stat fikk tilbakebetalt drøyt 3,8 millioner kroner i fjor. Gjennomsnittet for de fem siste årene er i overkant av 10 millioner kroner.

Haugstveit er usikker på hvor stor andel av de økonomiske mislighetene som blir oppdaget og senere inndrevet gjennom kontrollordningen.

– Det sier seg selv at det vil være mørketall på dette området. Vi vet ikke egentlig om antall saker eller beløp sier noe om problemets virkelige størrelse. Det viktige er likevel at vårt arbeid kan ha en forebyggende og avskrekkende effekt, sier han.

Les også: Norsk bistandskutt kan ramme millioner av verdens fattige

Mange underslag

I 2015 krevde Utenriksdepartementet om tilbakebetaling av norsk statsstøtte ved 42 tilfeller.

Flere av kravene ble rettet til norske organisasjoner, etter at de selv rapporterte inn underslag hos lokale partnere i samarbeidsland. Underslagene var knyttet til bistandsprosjekter der organisasjonene har mottatt støtte fra Norad eller Utenriksdepartementet. De statlige organene krever at det er de norske organisasjonene som først må betale tilbake «misligholdet». Deretter må de eventuelt kreve penger tilbake fra sine partnere i fattige land.

Care Norge måtte tilbakebetale til sammen 514 000 kroner etter at deres egen internrevisjon oppdaget underslag hos tre ulike lokale partnere i Burundi. Redd Barna måtte tilbakebetale om lag 194 000 etter underslag hos en lokal partner i Etiopia. Det samme skjedde Utviklingsfondet, som måtte betale tilbake rundt 119 000 kroner etter et underslag i Guatemala.

Interne kontrollrutiner hos helseorganisasjonen NORWACS samarbeidspartner i Syria avdekket at en lokalansatt i Syria hadde begått underslag. Beløpet var rundt 79 000 kroner.

Også Redd Barna (Uganda), SOS-barnebyer (Zambia), Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (Zimbabwe), Atlas-alliansen/Norges Blindeforbund (Nepal), Digni (Uganda) og Flyktninghjelpen (Afghanistan) opplevde underslag hos lokale partnere i disse landene.

Revisor ved Statsministerens kontor i Uganda Geoffrey Kazinda ble i 2013 dømt for omfattende svindel og dokumentfalsk.
Revisor ved Statsministerens kontor i Uganda Geoffrey Kazinda ble i 2013 dømt for omfattende svindel og dokumentfalsk.

Mislighold av avtaler

Det er også avdekket at midler fra det norske bistandsbudsjettet er brukt på formål som ikke er i tråd med de avtalene som er inngått. Da kalles det mislighold av avtale.

Det opplevde blant andre misjonsparaplyen Digni og Kirkens Nødhjelp i sitt samarbeid med en indisk organisasjon. Den lutherske organisasjonen brukte rundt en million kroner på å kjøpe en leilighet i storbyen Kolkata – til sjefen i organisasjonen. Leiligheten ble betalt med penger som den indiske organisasjonen hadde fått fra åtte ulike bistandsorganisasjoner den samarbeidet med.

Blant annet brukte den indiske organisasjonen rundt 95 000 kroner fra Kirkens Nødhjelp. I tillegg tok den også 54 000 kroner fra den norske misjonens paraplyorganisasjon Digni, penger som ble gitt via Normisjon. Dette var penger de norske organisasjonene hadde fått fra bistandsbudsjettet via Norad. Ingen av dem ble orientert om leilighetskjøpet.

Les mer: Fikk norsk bistand, kjøpte leilighet til sjefen

– Kjøpet ble skjult i regnskapet som programkostnader brukt på flere av organisasjonens bistandsprosjekter, forteller Margrethe Volden som er seksjonsleder for Midtøsten og Asia i Kirkens Nødhjelp til Bistandsaktuelt.

Økende antall

Både antall nyinnmeldte saker og antall saker der misligheter ble dokumentert har økt jevnt i fem-årsperioden 2011-15, viser tall fra Sentral kontrollenhet.

Beløpene har variert sterkt i ulike år, ut fra størrelsen på enkeltsaker. Én enkeltsak, underslag fra utviklingsfondet for Nord-Uganda (se liste) som ble oppdaget i 2013, utgjør hele 43 prosent av totalbeløpet.

Les også: Vil ta asylregningen med oljepenger og bistand

10 versting-saker

Her er de ti største svindelsakene som er avslørt i norsk bistand i perioden 2011-15. Sakene er rangert etter størrelsen på tilbakebetalte beløp til Norge.

Partnere i stat-til-stat-samarbeid og FN-organisasjoner står for de største beløpene. ​

Interessant nok er det mottakerlandenes egne riksrevisjoner som har avdekket de to største svindelsakene i perioden, i Uganda og Zambia. Disse institusjonene har gjennom mange år fått økonomisk og faglig støtte fra Norge, blant annet gjennom den norske Riksrevisjonen.

Les mer: Riksrevisjonens internasjonale arbeid

1

2013: Underslag fra utviklingsfondet for Nord-Uganda, forvaltet av Statsministerens kontor i Uganda. Programmet var støttet av Norge, Sverige, Danmark, Irland og Storbritannia. Pengene skulle brukes til rehabilitering av de krigsrammede, nordlige delene av landet, hvor det har vært borgerkrig i mer enn to tiår.

En tidligere revisor ved Statsministerens kontor ble i 2013 dømt til fem års fengsel for bedrageri, dokumentfalsk og ulovlig besittelse av regjeringsdokumenter. Saken ble avdekket av Ugandas egen riksrevisjon. Tilbakebetalt til Norge: Cirka 23 mill. kroner

Les mer: Revisor dømt for underslag av norske bistandspenger

2

2014: Zambias Riksrevisjon avdekket udokumenterte kostnader i et fond forvaltet av det zambiske utdanningsdepartementet. Tilbakebetalt: Ca. 2,1 mill. kr

3

2013: Midler forvaltet av FNs kvinneorganisasjon (UN Women) i India brukt i strid med avtalen. Tiltak ble iverksatt for å styrke økonomiforvaltningen. Tilbakebetalt: Ca. 2,0 mill. kr

4

2011: Misligheter oppdaget i Zambias statlige direktorat for viltforvaltning. Tilbakebetalt: Ca. 1,7 mill. kr

5

2013: Overfakturering og andre forhold knyttet til Unicef-program for rehabilitering av skoler i Pakistan. «Pakistanske myndigheter er orientert av Unicef.» Tilbakebetalt: 1,7 mill. kr

6

2014: Urettmessige innkjøp og skatte- og avgiftsunndragelser hos Kirkens Nødhjelps partner i Etiopia. Ansatte oppsagt. Tilbakebetalt: Ca. 1,3 mill. kr

7

2013: Mangelfull regnskapsføring hos Kirkens Nødhjelps partner i Kosovo. Ansatt hos lokal partner sagt opp for uautoriserte lån fra prosjektet. Samarbeidet avsluttet. Tilbakebetalt:
Ca. 1,2 mill. kr

8

2014: Misligheter hos Unicefs lokale partner på Madagaskar. Tilbakebetalt: Ca. 1,1 mill. kr

9

2013: Midler forvaltet av Riksrevisjonen i Malawi ikke brukt i tråd med avtalen. Svakheter i økonomiforvaltning påvist. Risikodempende tiltak ble iverksatt. Tilbakebetalt: Ca. 860 000 kr

10

2012: Kirkens Nødhjelps samarbeidspartner i Burundi opptrådte «uryddig» og «truet ekstern revisor». Tilbakebetalt: Ca. 860 000 kr

Les også: Økte avgifter - mer til klima og bistand

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått over 89 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail
Siste nytt
21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått over 89 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus