Meny

Rakettangrep mot Statoil-anlegg i Algerie

Ett av Statoils anlegg i Algerie, In Salah, har blitt angrepet med raketter i morgentimene fredag. Foto: Statoil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gassanlegg som tilhører Statoil, BP og Sonatrach i Algerie, ble angrepet med raketter fredag.

Fakta om Statoilanleggene i Algerie

* Statoil har tørrgassfeltet In Salah og gass- og kondensatfeltet In Aménas sammen med BP og Algeries statlige olje- og gasselskap, Sonatrach.

* 16. januar 2013 angrep en gruppe væpnede islamister gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie. De tok rundt 700 arbeidere som gisler, et hundretall av dem utlendinger.

* 17. januar innledet algeriske styrker en operasjon for å ta tilbake anlegget. Aksjonen pågikk i to dager.

* 40 ansatte fra ti land ble drept i angrepet, blant dem fem av de 17 Statoil-ansatte som befant seg på anlegget: Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

* 29 av gisseltakerne ble også drept, mens tre ble pågrepet.

* Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som sa at aksjonen var hevn for Frankrikes militæroperasjon i nabolandet Mali.

* Fredag 18. mars 2016 i 6- tiden om morgenen lokal tid ble In Salah-anlegget på Krechba truffet av eksplosiver avfyrt fra avstand. Statoils tre ansatte ved anlegget er meldt uskadd og i sikkerhet.

– Det ble i 6-tiden avfyrt eksplosiver fra avstand inn på anleggsområdet. Vi har vært i kontakt med våre tre ansatte på Krechba. Alle tre er uskadd og i sikkerhet, sier kommunikasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

Én av de tre Statoil-ansatte ved anlegget er norsk, opplyser selskapet til NRK. De to andre er også i landet på utenlandskontrakter.

Anlegget ligger ved In Salah i den sentrale delen av landet og drives av Statoil, BP og det statlige algeriske selskapet Sonatrach.

– Etter det vi vet, så har algerisk sikkerhetspersonell kontroll over anlegget nå, sa kommunikasjonsrådgiver Ane H. Lunde i UD til NTB på formiddagen.

– Terrorister

Statoil opplyser at beredskapsorganisasjonen i Stavanger er mobilisert. Det samme er Joint Venture-organisasjonen i Hassi Messaoud. Ifølge Glad Pedersen er det ikke meldt om personskader i angrepet.

En ansatt ved anlegget som nyhetsbyrået AFP har snakket med, beskriver angriperne som terrorister.

– En terrorgruppe gjennomførte et rakettangrep på gassanlegget Krechba, sier kilden på telefon til AFP.

Nære på

Statoil ønsker ikke å si noe om hva som kan være bakgrunnen for angrepet.

– Vi har ikke mulighet for å gå inn på detaljer om dette nå. Vi jobber med å få ytterligere oversikt over situasjonen, sier Glad Pedersen.

Det algeriske nettstedet Algerie-Focus skriver at det var nære på at angrepet utviklet seg til en situasjon som ville minnet om angrepet på gassanlegget i In Aménas i 2013. Den gang ble flere hundre ansatte tatt som gisler og 40 drept. Av disse var fem norske Statoil-ansatte.

Angrepet fredag ble raskt stanset takket være den algeriske hæren, opplyser ikke navngitte kilder til Algerie-Focus. En sikkerhetssone rundt anlegget skal bidratt til at gjerningsmennene ble drevet tilbake.

Etter angrepet tok hæren kontroll over området, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Algeriske soldater tok opp jakten på angriperne, men foreløpig er det ikke kommet meldinger om pågripelser eller kamper.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus