Kon-tiki 2 avbryter ekspedisjonen

I likhet med Thor Heyerdahls Kon-tiki i 1947 brukte Kon tiki 2-ekspedisjonen balsaflåter på reisen fra Peru til Påskeøya. Foto: Cornelius Poppe / NTB SCANPIX.
I likhet med Thor Heyerdahls Kon-tiki i 1947 brukte Kon tiki 2-ekspedisjonen balsaflåter på reisen fra Peru til Påskeøya. Foto: Cornelius Poppe / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannskapet på de to balsaflåtene som utgjør Kon-tiki 2 har besluttet å avbryte ekspedisjonen etter 114 døgn til sjøs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har langt på vei bevist at det var mulig i førhistorisk tid ikke bare å seile fra fastlandet og ut til øyene i Stillehavet, men også å returnere, sier ekspedisjonsleder Torgeir Higraff i en pressemelding.

I Thor Heyerdahls ånd la mannskap og to balsaflåter 7. november i fjor ut fra Lima på ferd mot Påskeøya.

Etter 43 døgn på havet ankom flåtene øya, og i begynnelsen av januar startet de hjemturen.

– Vindene og strømmene har vært ustabile og «ikke etter boka». I et normalår burde vi ha nådd Sør-Amerika nå i mars. I stedet er vi fortsatt over 1000 nautiske mil fra land, og værutsiktene gjør at vi ser at det ville være svært tidkrevende å komme til land, sier Higraff.

Ekspedisjonen hadde som formål å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya, og tilbake igjen, for første gang i moderne historie. Underveis på ferden har forskerne ombord på flåtene samlet inn data som kan gi informasjon om klimaendringer, økosystemendringer og forurensing.

Les også: Kon-tiki 2 stamper på åpent hav: – De neste ukene er avgjørende