Meny

Säpo frykter psykologisk krigføring fra Russland

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland driver psykologisk krig mot Sverige og har et titalls spioner på svensk jord, hevder sikkerhetspolitiet Säpo i en ny rapport.

– Sikkerhetspolitiet ser at Russland har til hensikt å påvirke politiske beslutningsprosesser og den allmenne opinionen – ikke bare i Sverige, heter det i årsrapporten, som er gjengitt av den svenske avisen Dagens Nyheter.

Påvirkningen skjer ifølge Säpo gjennom informasjonsoperasjoner, spredning av feilinformasjon og støtte til ytterliggående bevegelser.

At svenske myndigheter peker ut Russland som ansvarlig for spredning av propaganda og feilinformasjon har ikke skjedd tidligere.

Spionasje

I sin forrige årsrapport skrev Säpo at Russland står bak omfattende spionasje i Sverige, og at et titall av de russiske diplomatene som er utstasjonert i Sverige er agenter. Spionasjen beskrives som omfattende, og den har økt i forbindelse med konflikten i Ukraina.

– De ser ikke ut som man tror. Det er ikke frakk, hatt og bart. De er velutdannede og yngre enn spionene var i sovjet-tiden. De er sosialt kompetente og har et utstrakt nettverk, uttalte Säpos Wilhelm Unge i fjor.

Årets rapport legger vekt på at moderne våpensystemer og dagens informasjonssamfunn innebærer at grensen mellom krig og fred blir utydelig. Säpo trekker fram Russlands annektering av Krim som et eksempel.

Les også: Norsk spionskip ble beskutt av russisk fregatt

Fremmedkrigere

Under fremleggingen av rapporten sa Säpos sjefanalytiker for kontraterrorisme, Lari Nyroos, at flere terrorhandlinger vil bli gjennomført i Sveriges nærområde. Han trakk fram at tilbakevendte IS-krigere er den farligste trusselen mot Sverige, og at propagandaen er blitt betydelig mer omfattende.

Så langt har drøyt 300 personer reist fra Sverige for å krige i Syria og Irak. Av disse har 135 returnert til Sverige igjen, mens 44 har mistet livet.

Säpo la også vekt på at flyktningkrisen har bidratt til at andelen borgerverngrupper og andre gatepatruljer har økt i Sverige.

Les også: Norsk skip snart klar til å lytte på russerne

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus