Meny

Utbrytergruppe fra PKK tar ansvaret for Ankara-angrep

Minst 34 personer ble drept og 125 ble såret da en bilbombe rammet en busstasjon og populært handlestrøk i Tyrkias hovedstad søndag kveld. Foto: Stringer / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har tatt på seg ansvaret for bombeangrepet i Ankara søndag kveld der minst 37 ble drept.

Kurdistans frihetsfalker (TAK), tidligere kjent som Kurdistans frihetshauker, påtok seg også ansvaret for angrepet mot en militærbuss i Ankara 17. februar der 28 mennesker ble drept og 61 såret. Den hevder også å ha stått bak et granatangrep på en flyplass i Istanbul i desember, der én person ble drept.

Om søndagens angrep uttaler gruppen at det ikke var meningen å drepe sivile, men at tyrkiske sikkerhetsstyrker var målet. På gruppens egen hjemmeside sier TAK at de vil utføre nye angrep og at sivile tap er uunngåelige.

Bakgrunn: 37 døde etter bilbombe i Ankara

En militærbuss ble angrepet i Ankara 17. februar. 28 mennesker ble drept i angrepet, som TAK påtok seg ansvaret for. Foto: Stringer / Reuters

Hevnaksjon

Gruppen beskriver angrepet som en hevn på sikkerhetsstyrkene for deres operasjoner i kurdiske områder, der flere hundre sivile og militante kurdere skal være drept.

Siden en to år lang våpenhvile mellom regjeringen og kurdiske opprørere brøt sammen i fjor sommer har tyrkiske sikkerhetsstyrker ført en massiv militærkampanje mot det ulovlige kurdiske arbeiderpartiet PKK og kurdiskbefolkede områder i de sørøstlige delene av landet.

Myndighetene sier aksjonene er rettet mot terrorister, men ifølge kritikere rammes sivile hardt.

Etter søndagens bombeangrep fortsatte tyrkiske jagerfly å bombe PKK-stillinger i Nord-Irak. Til sammen 45 PKK-medlemmer er drept, het det i en uttalelse fra hæren tirsdag.

Les også: EU venter hett Tyrkia-toppmøte om flyktninger

Minst 34 personer ble drept og 125 ble såret da en bilbombe rammet en busstasjon og populært handlestrøk i Tyrkias hovedstad søndag kveld. Foto: Stringer / Reuters

Taktikkendring

Kort tid etter søndagens angrep rettet tyrkiske myndigheter raskt fingeren mot PKK, og hevdet at «nesten sikre» bevis viser at kurdiske opprørere sto bak.

Innenriksdepartementet identifiserte tirsdag den 24 år gamle kvinnen Seher Cagla Demir som gjerningsperson og hevdet hun hadde fått opplæring i Syria.

– Dersom det bekreftes at TAK eller PKK sto bak tyder det på en betydelig endring i taktikken om å rette angrepene mot sikkerhetsstyrker, sa terrorismeanalytiker Otso Iho ved Jane's Information Group til nyhetsbyrået AFP onsdag.

TAK oppgir selv å ha brutt med PKK, men ifølge eksperter har gruppene fortsatt en viss tilknytning. Utbrytergruppen har tidligere truet med å utføre angrep i områder der turister ferdes for å ramme en viktig del av Tyrkias økonomi.

Les også: 1 million migranter til Hellas siden 1. januar 2015

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus