Meny

Guatemala gjør nytt forsøk på å dømme eksdiktator

Rios Montt (bildet), som grep makten i et kupp, lider av demens og var selv ikke til stede i retten. Det var derimot den tidligere etterretningssjefen hans, som er medtiltalt i saken. Foto: Moises Castillo / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En domstol i Guatemala gjør et nytt forsøk på å få landets tidligere militærdiktator Efrain Rios Montt dømt for folkemord.

I 2013 ble den nå 89 år gamle tidligere generalen funnet skyldig i medvirkning til folkemord i forbindelse med regjeringsstyrkenes drap på nærmere 2.000 indianere mens han styrte landet fra 1982 til 1983.

Dommen ble omstøtt, og en ny rettssak ble berammet. Forsvarerne har siden lyktes med å få denne utsatt to ganger, men onsdag var det klart for en ny runde i retten.

Mauricio Rodriguez Sanchez lovet å bevise sin uskyld da han ankom rettssalen. Foto: Santiago Billy / Epa

Rios Montt, som grep makten i et kupp, lider av demens og var selv ikke til stede i retten. Det var derimot den tidligere etterretningssjefen hans, som er medtiltalt i saken.

Mauricio Rodriguez Sanchez lovet å bevise sin uskyld da han ankom rettssalen.

– Alt jeg ønsker er å bli ferdig med dette, slik at jeg kan vende tilbake til familien, sa han.

Minst 245.000 mennesker mistet ifølge FN livet eller forsvant for aldri mer å komme til rette i løpet av Guatemalas borgerkrig, som pågikk fra 1960 til 1996. De aller fleste av dem ble ofre for regjeringsstyrkene og høyreorienterte dødsskvadroner.

Les også:   Guatemalas president går av etter arrestordre for korrupsjon

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus