Meny

Terrormistenkte pågrepet i Frankrike

Fransk politi i Paris. (Illustrasjonfoto) Foto: Benoit Tessier / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fransk politi pågrep onsdag tre menn og en kvinne og mistenker at en av dem planla en terroraksjon.

– Vi har informasjon om en person som kan tyde på at han planla voldshandlinger i Frankrike, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve.

– Denne personen ble pågrepet i dag morges, sammen med andre som hadde tilknytning til ham, sier han.

Ifølge Cazeneuve mistenkes hovedmannen for å ha bånd til den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria, men han advarer mot å trekke forhastede konklusjoner om et nært forestående terrorangrep.

Ifølge den franske TV-stasjonen TF1 ble det funnet ammunisjon til et automatgevær i forbindelse med pågripelsen av en av de fire.

Frankrike spesielt utsatt

Senest i slutten av januar offentliggjorde Europol en rapport der det kom frem at IS planlegger et større angrep i Europa.

Rapporten «Endringer i handlingsmønsteret til Den islamske stats terrorangrep» ble ferdigstilt i månedsskiftet november/desember 2015.

Ifølge rapporten er det all grunn til å vente at IS, IS-inspirerte terrorister eller andre religiøst inspirerte terrorgrupper vil gjennomføre terroristangrep i Europa igjen, særlig i Frankrike, med det mål å forårsake massedrap blant sivilbefolkningen, heter det i rapporten.

Europols analyse viser at utvekslingen av informasjon medlemslandene i mellom etter november-angrepene i Paris, igjen har vist seg å være for dårlig.

Har avverget flere angrep

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve uttalte tidligere i år at Frankrike de siste årene har avverget flere terrorangrep tilsvarende det i Paris 13. november som til sammen kostet 130 mennesker livet.

– Bare i 2015 er elleve angrep som ville lignet november-angrepet blitt avverget. En av dem truet med et angrep i et konsertlokale. Andre har hatt som mål å ramme det franske folket med store tap på gater og byer, sa innenriksminister Cazeneuve i et intervju med TV-kanalen France 5.

Les også:

– 272 IS-krigere skjuler seg i Europa

Israelsk rabbiner: – Paris-terroren var fortjent

Antallet terrorangrep er mer enn syvdoblet siden 2000

En av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplanene

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus