Meny

Trump og Clinton seiler videre mot nominasjonen

Hillary Clinton takker for all støtten etter seierene i Ohio, Illinois og North Carolina tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med viktige seire i tirsdagens nominasjonsvalg økte Donald Trump og Hillary Clinton sine sjanser til å bli høstens motstandere i presidentvalget. Men John Kasichs seier i Ohio var et horn i siden for Trump.

Med seieren i Florida kvittet Trump seg med rivalen Marco Rubio, som raskt trakk seg etter det forsmedelige nederlaget i hjemstaten. Trump vant også i North Carolina og Illinois, mens Kasich seiret på hjemmebane i Ohio, der han er en populær guvernør.

Resultatene fra Missouri var ennå ikke klare da opptellingen ble stanset for kvelden ved midnatt tirsdag. Ds lå Ted Cruz helt jevnt med Trump, noe som viser at motstanden mot den omstridte eiendomsmogulen fortsatt lever.

– Kasichs seier var det viktigste tirsdag. Trump vil nok vinne flest delegater, men uten Ohio blir det vanskelig å få rent flertall, sier Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda til NTB

Etter tirsdag har Trump 621 delegater, etterfulgt av Cruz med 395 og Kasich med 138. Marco Rubio har 168, og Cruz var raskt ute med å oppfordre Rubios delegater til å gå over til ham som det eneste seriøse alternativet til Trump.

Les også: Viktig seier for Kasich, men Trump vinner flest delegater

Mulig landsmøtekaos

– I morgen har alle republikanere et klart valg: Bare to kampanjer har en vei mot nominasjonen, og det er meg og Donald Trump. Ingen andre har en matematisk mulighet til å vinne, sa Cruz etter at resultatene var inne.

Problemet er imidlertid at erkekonservative Cruz er om mulig enda mer forhatt i partiledelsen enn Trump på grunn av sin kompromissløse stil i Senatet.

Dermed står Kasich igjen som halmstrået til den etablerte delen av partiet som vil unngå Trump eller Cruz, selv om han ikke kan få nok delegater til å vinne.

Men Kasichs seier øker muligheten for at ingen av kandidatene får flertall på landsmøtet, noe som åpner for utallige runder med avstemninger og intense dragkamper på bakrommene, slik landsmøtene var i gamle dager.

Les også: Ekspert: – Trump har fortsatt en jobb å gjøre

Vanskelig dilemma

Hvis verken Trump eller Cruz får rent flertall, vil republikanerne stå overfor et vanskelig dilemma om hva som er mest skadelig for partiet. Skal de ta avstand fra Trump, eller omfavne ham som partiets sannsynlige kandidat?

Mange republikanere frykter at partiet kan rakne i sammenføyningene om Trump blir nominert, og at et Trump-kandidatur vil føre til at partiet mister kontrollen over både Representantenes hus og Senatet.

Samtidig blir det vanskelig å legitimere en annen kandidat hvis Trump faktisk får flest stemmer i nominasjonsvalgene og -møtene.

Les også: Rubio gir opp i kampen om Det hvite hus

Clinton sikrer seieren

På demokratisk side jubler Hillary Clinton for nok en god valgkampdag. Med flere nye seire øker hun forspranget til Bernie Sanders og ryddet ham trolig av veien som er direkte trussel mot at hun blir Demokratenes presidentkandidat til høsten.

– Dette har vært en ny super tirsdag, sa den tidligere utenriksministeren etter hvert som det ble klart at mye var i ferd med å gå hennes vei.

Foruten i Florida ble Clinton også utropt til vinner i Illinois, der hun vokste opp, North Carolina og Ohio.

Etter Sanders' overraskende seier i Michigan forrige uke fryktet hennes stab at hun ikke hadde taket på industristatene i det såkalte «rustbeltet» nord i landet.

– Hun gjør en imponerende kveld, særlig ved at hun vinner i Ohio. Etter tapet i Michigan trodde folk at hun skulle være sårbar i de områdene, sier Tønnessen.

Sanders' eneste håp var i Missouri, der det bare skilte rundt 2.000 stemmer av til sammen over 600.000 da 98 prosent av stemmene var opptalt tirsdag kveld.

Les også: Clinton: – Enda en super tirsdag

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus