Meny

Nord-Korea dømte amerikansk student til straffarbeid

Den amerikanske studenten Otto Warmbier er dømt til 15 års straffarbeid i Nord-Korea. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea dømte onsdag en amerikansk 21-åring til 15 års straffarbeid, etter at han innrømmet å ha stjålet et propagandabanner fra et hotell.

Den unge mannen ble dømt for «subversiv virksomhet».

Dommen ble gitt Otto Warmbier, en 21 år gammel student ved Universitetet i Virginia, av nordkoreansk høyesterett, ifølge det offisielle nyhetsbyrået KCNA.

Observatører mener den strenge straffen gjenspeiler den økte militære spenningen på den splittede koreanske halvøya, etter at Nord-Korea gjennomførte en atomprøvesprengning i januar og testet en langdistanserakett en måned senere.

USA førte an da FNs Sikkerhetsråd innførte ytterlige sanksjoner mot landet tidligere denne måneden.

Les også:   Nord-Korea: – Kan utslette hele Manhattan

Atomtrusler

De siste ukene har Nord-Korea kommet med en rekke daglige trusler om atomangrep mot både Seoul og Washington. Truslene kommer ifølge Nord-Korea som følge av de felles militærøvelsene mellom Sør-Korea og USA. Nord-Korea betrakter disse som en provokasjon og en øvelse på invasjon.

Da fengselsstraffen ble annonsert rapporterte KCNA at Warmbiers «forbrytelse skyldes at han ville bidra til amerikanske myndigheters fiendtlige politikk» mot Nord-Korea.

Warmbier ble pågrepet i januar, og siktet for «fiendtlige handlinger» mot den nordkoreanske staten. Ifølge KCNA ble han dømt etter straffelovens paragraf om «undergravende virksomhet».

«Under rettssaken innrømmet tiltalte den alvorlige forbrytelsen», het det uten nærmere opplysninger.

Warmbier ble arrestert på vei ut av landet, sammen med en turgruppe. Han har senere sagt at han tok med seg det politiske banneret fra et område for ansatte ved hotellet der gruppen bodde i Pyongyang.

Les også:   Nord-Korea gjentar trusler

Diplomatisk kontakt

Dommen falt få timer etter at den amerikanske diplomat-veteranen Bill Richardson skal ha møtt to nordkoreanske diplomater fra Nord-Koreas FN-kontor i New York, for å be om løslatelse av Warmbier.

– Jeg ba om løslatelse av Otto på humanitært grunnlag, og de sa seg villige til å videreformidle henvendelsen, sier Richardson, tidligere guvernør i New Mexico, til New York Times.

Tidligere har Nord-Korea brukt fengslingen av amerikanske statsborgere for å skaffe høyt profilerte besøk fra amerikanere som tidligere president Jimmy Carter og Bill Clinton, som har reist for å forhandle om deres løslatelse.

Richardson har reist på diplomatiske turer til Nord-Korea ved flere anledninger gjennom årenes løp. Han har blant annet forhandlet om løslatelsen av fengslede amerikanere.

USA har ingen diplomatiske eller konsulære bånd til Nord-Korea. Den svenske ambassaden i Pyongyang gir begrenset konsulær bistand til amerikanske borgere der.

Warbier er en av tre nordamerikanere som i dag sitter fengslet i Nord-Korea. Nylig ble en 60 år gammel kanadisk prest dømt til livstid i fengsel med hardt straffarbeid, for «oppvigleri».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus