UD vil ikke utlevere informasjon til FN-gruppe

Hassan Khaire, tidligere regionaldirektør for Flyktninghjelpen (NRC) på Afrikas Horn, blir i et lekket FN-dokument mistenkt for korrupsjon i Somalia gjennom sin nåværende stilling i Soma Oil and Gas. Her er han sammen med dronning Sonja og tidligere generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson på besøk i verdens største flyktningleir, Dadaab i Kenya.
Hassan Khaire, tidligere regionaldirektør for Flyktninghjelpen (NRC) på Afrikas Horn, blir i et lekket FN-dokument mistenkt for korrupsjon i Somalia gjennom sin nåværende stilling i Soma Oil and Gas. Her er han sammen med dronning Sonja og tidligere generalsekretær i Flyktninghjelpen Elisabeth Rasmusson på besøk i verdens største flyktningleir, Dadaab i Kenya. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Utenriksdepartementet sier de «ikke har informasjon som tyder på at det er hold i påstandene» mot Flyktninghjelpens tidligere regionaldirektør om korrupsjon i Somalia. FN-organet Somalia and Eritrea Monitoring Group vil ikke kommentere lekket dokument.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskere fra et FN-organ mistenker nordmannen Hassan Khaire (47) for korrupsjon. Det kommer frem i et brev som er lekket via flere internasjonale medier.

FN-organet som er oppnevnt direkte fra FNs sikkerhetsråd, startet undersøkelser av Khaire i fjor vår, som en del av en bredere korrupsjonsetterforskning av selskapet Soma Oil & Gas. Det kommer frem i dokumentet Buzzfeed har publisert.

Hassan Khaire er i dag Øst-Afrika-direktør for det London-baserte oljeselskapet Soma Oil & Gas. Selskapet er deleid av russiske interesser, ifølge BBC.

Overfor Dagbladet, som først omtalte dokumentet i Norge, benekter Khaire anklagene på det sterkeste.

– Alt er ren løgn, basert på rykter og skremselspropaganda. Dette er det mest tullete jeg har vært med på, sier nordmannen til avisa.

Brev til FN-ambassadør

I det lekkede dokumentet, et brev stilet til Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen, ber Somalia and Eritrea Monitoring Group (SEMG) norske myndigheter om tilgang til Khaires skatteopplysninger fra 2013, en oversikt over hvilke banker Khaire har konto i, kontoopplysninger, samt en oversikt over kredittkortene han har brukt fra 2013 og fram til i dag.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Bistandsaktuelt at FN-delegasjonen i New York har mottatt brevet.

– Brevet inneholder en rekke påstander og antakelser. Utenriksdepartementet har ingen informasjon som tyder på at det er noe hold i disse påstandene, sier Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til Bistandsaktuelt.

Han peker på at britisk Økokrim er ansvarlig for granskingen av korrupsjonspåstandene mot Soma Oil & Gas.

– Saken er ikke konkludert. Vi kan derfor ikke kommentere saken nærmere.

– Er det aktuelt for norske myndigheter å utlevere Khaires skatteopplysninger og bank-informasjon til Somalia & Eritrea Monitoring Group?

– Det vil vi eventuelt ta stilling til dersom det kommer en rettsanmodning, sier Bjåstad.

Les også: Sprengte beryktet tyvfiske-skip støttet av Norge

– Misforstått oljesektoren

Bakgrunnen for henvendelsen er at SEMG i juni 2015 delte bekymringer om bestikkelser av offentlige tjenestemenn i Somalia med britenes svar på økokrim, Serious Fraud Office (SFO). SFO åpnet etterforskning mot selskapet måneden etter.

Soma Oil & Gas etterforskes blant annet for å ha betalt tilleggslønninger til ansatte i «petroleumsdepartementet», under påstått dekke av kapasitetsbygging. Dette skjedde samtidig som de fremforhandlet avtale om oljeleting utenfor den somaliske kyst, og er del av bakgrunnen for mistankene om korrupsjon.

Oljeselskapet skrev i et brev til FNs sikkerhetsråd i august i fjor at de avviste alle påstander om korrupsjon. Soma Oil & Gas mener FN-gruppen har misforstått både hvordan oljesektoren i Somalia fungerer og kapasitetsbyggingsavtalen de hadde med somaliske myndigheter. FN-gruppen mener på sin side at Somalia ikke bør sette i gang med oljevirksomhet før en rekke juridiske problemer er avklart.

I brevet heter det at SEMG sendte et tilsvarende brev til Norges FN-delegasjon allerede i mai 2015. FN-organet påstår at dette brevet aldri ble besvart av norske myndigheter, men dette avvises nå av UD som sier til Bistandsaktuelt at brevet ble besvart i slutten av mai i fjor.

Les også: Sultkatastrofen i Afrika er et faktum

Tilbakeviste FN-påstander

Bistandsaktuelt har spurt UD om hvordan norske myndigheter vurderer det arbeidet FNs Somalia & Eritrea Monitoring Group utfører?

– Det kan vi ikke kommentere, sier pressetalsperson Rune Bjåstad.

Men Norge har tidligere skrevet at de «beklager påstander» framsatt av FNs overvåkingsgruppe for Somalia og Eritrea. I 2013 kom Norge i klammeri med SEMG. Den gang mente Norge at en rapport gruppen hadde overlevert Sikkerhetsrådet farte med «konspiratoriske påstander» om at norsk bistand til Somalia var et dekke for å fremme kommersielle interesser for norske oljeselskaper.

UD avviste dette som «ubegrunnet og usant».

Utgangspunktet var en strid mellom Somalia og Kenya om grensen mellom de to landenes kontinentalsokkel. Norske myndigheter skal ifølge en pressemelding fra UD ha advart både Statoil og DNO International om risikoen ved å begynne med leteboring i den omstridte blokken i grenseområdet til havs.

Les også: Professor: – Tørke bidro til krigen i Syria

– Kontakt med ekstremister?

FN-gruppen har ifølge det lekkede dokumentet også sett på Khaires tidligere arbeid i Somalia for Flyktninghjelpen, hevder nordmannen også kan ha bånd til terrorgruppa al-Shabaab. Dette avvises kontant av Khaire, som i flere år har vært en profilert leder i Flyktninghjelpen. Han mener beskyldningene er en konspirasjon mot ham fra SEMG, og sier til Dagbladet at han er skremt over hvordan FN-organet opererer.

I det lekkede dokumentet går det fram at SEMG har drevet undersøkelser mot ham i ett år, og at de blant annet har fått tak i nordmannens elektroniske kontaktliste.
– Jeg har over 1500 mobilnummer og har jobbet i Somalia siden 2006. Har gjort jeg noe kriminelt ved å ha et nummer? Jeg har drevet med humanitært arbeid i mange år, men kan forsikre om at jeg aldri hatt relasjon til terrorister på noen måte, sier Khaire til Dagbladet.

Les også: Åtte millioner truet av tørke i Etiopia

Kidnappingssaken

SEMG har også sett på Khaires rolle da fire av Flyktninghjelpens ansatte ble kidnappet i flyktningleiren Dadaab i 2012. Oslo tingrett har slått fast at organisasjonen handlinger forut for kidnappingen var «grovt uaktsomt». Khaire var en sentral aktør i sikkerhetsvurderingene som ble gjort.
FN-granskerne skal ifølge Dagbladet ha sendt en epost til Khaire om saken. I eposten spørres Khaire ut om sin kobling til navngitte ekstremister.
«Tilleggsspørsmål vil uten tvil bli stilt om hvorvidt din rolle i kidnappingshendelsen i juni 2012, strekker seg utover den enkle uaktsomhet slått fast av norsk domstol», skriver FN-granskeren i mailen.

Den vellykkede redningsaksjonen for å frigjøre de fire gislene ble ledet av en kjent og delvis beryktet lokal krigsherre i Somalia med al-Shabaab-fortid, general eller sheik Ahmed Mohamed Islaan - også kalt «Madobe».

Han kommanderte Ras Kamboni-militsen, som utførte redningsaksjonen.

Les også: Dadaab 2012: Angrepet, kidnapping en og redningen

Khaire, som selv så vidt unnslapp å bli kidnappet, hadde kontakten med generalen under hele redningsoperasjonen.

Generalen var på det tidspunkt en alliert av fredsstyrkene til Den afrikanske union som kjemper mot al-Shabaab i Somalia.

– Kommenterer ikke etterforskningen

Bistandsaktuelt har gjentatte ganger vært i kontakt med Flyktninghjelpen for å få en kommentar til påstandene fremsatt i Norge gjennom Dagbladet. Leder for medieseksjonen Tuva Rånes Bogsnes fremholder at organisasjonen ikke kjenner til saken på annen måte enn gjennom media. Hun sier at hun ikke ønsker å spekulere eller bidra til spekulasjone rundt påstandene.

– Vi kommenterer ikke redningsaksjonen av hensyn til våre ansattes sikkerhet, sier Rånes Bogsnes i Flyktninghjelpen til Bistandsaktuelt.

Bistandsaktuelt har vært i kontakt med koordinator i Somalia and Eritrea Monitoring Group Christopher Trajber. Han vil ikke kommentere noe av innholdet i det lekkede dokumentet:

Ikke de konkrete anklagene mot Flyktninghjelpens tidligere regionaldirektør Hassan Khaire. Ikke Soma Oil & Gas påståtte korrupsjon. SEMGs Christopher Trajber uttrykker frustrasjon over at dokumentet ble lekket.

– Vi er ikke fornøyd med at dokumentet ble lekket. Men jeg kan ikke kommentere noe fra en pågående etterforskning. Det du spør om er en pågående etterforskning, og ifølge vårt mandat kan vi da ikke kommentere den, sier Trajber til Bistandsaktuelt.

Denne saken ble først publisert hos Bistandsaktuelt.no

Det har ikke lyktes Bistandsaktuelt å få en kommentar fra Hassan Khaire til denne saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen
Siste nytt
18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus