Meny

UNICEF tar i bruk droner i kampen mot hiv og aids

UNICEF tester nå ut droner i kampen mot hiv og aids i Malawi. Dronene skal brukes til å frakte blodprøver til og fra testlaben. Foto: UNICEF

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelpeorganisasjonen tester ut droner i Malawi for å raskere kunne få svar på spedbarns HIV-prøver.

UNICEF har startet et prøveprosjekt med bruk av droner i innlandsstaten i Sørøst-Afrika, Malawi. Hjelpeorganisasjonen for barn skal sammen med myndighetene i landet undersøke kostnadseffektive måter å redusere ventetiden for HIV-testing av spedbarn, skriver UNICEF i en pressemelding.

Les også: Turist ble nektet australsk visum grunnet HIV

Åtte ukers ventetid

I dag tar det i gjennomsnitt 11 dager å frakte en blodprøve fra den lokale klinikken til testlaben. Det tar deretter åtte uker før resultatet på prøvene er tilbakelevert.

Å transportere labprøver for HIV er et stort problem i Malawi på grunn av dårlige veier, dyre drivstoffpriser og et lite antall testfasiliteter.

– Ettersom droner blir mindre, mer pålitelige og rimeligere kan de tilby mer innovative løsninger på utfordringer i en rekke bransjer, skriver organisasjonen.

Droner har tidligere vært brukt til overvåkning og vurderinger av katastrofe. Men dette er første gang en drone brukes til å forbedre HIV-tjenester.

Malawi har en av de høyeste nasjonale utbredelsene av HIV i verden, og hvert år dør rundt 10.000 barn av sykdommen. Bare halvparten av barna som døde av hiv og aids i 2014 fikk behandling.

Les også:85 drept av Boko Haram denne helgen

Vil redusere transporttiden

Den første prøveturen med dronnen var på 10 kilometer, og gikk fra et lokalt helsesenter til Kamuzu sentalsykehus.

– I 2014 ble nesten 40.000 barn i Malawi født med HIV-positive mødre. God behandling av disse barna er avhengig av en tidlig diagnose, og det krever å bringe tørre blodprøver fra helsestasjonen til sentrallaboratoriet for testing, sier Mahimbo Mdoe, UNICEFS representant i Malawi.

Han legger til at UNICEF håper at dronene kan være en del av løsningen for å redusere transporttiden, og sikre at barn som trenger det får behandling så tidlig som mulig.

Testturene med droner vil fortsette i Malawi frem til april. I september vil organisasjonen teste dronene også på andre arbeidsområder. Om prøveprosjektet blir en suksess, vil det bli integrert i helsesystemet i landet.

Les også: UNICEF: 250 millioner barn lever nå i krigsområder

UNICEF ber regjeringen gjøre med for asylbarna

UNICEF: – Et av tre syriske barn kjenner kun til krig

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus