Meny

Forsker: – Helt vanvittig temperaturøkning i februar

Soloppgang i byen Khoiniki i Hviterussland. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordhøy temperaturøkning på jorda i februar overrasker og bekymrer klimaforskere.

Analyser utført av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, viser at gjennomsnittstemperaturen ved jordoverflaten lå 1,35 grader over «normalen».

Dette er det største avviket for en enkeltmåned som noen gang er registrert. Den forrige rekorden ble satt i januar, men ble altså bare stående i én måned.

– Dette er en helt vanvittig temperaturøkning for en enkeltmåned, sier fysiker Bjørn Samset til NTB.

Nesten hele verden var varmere enn normalt, men avvikene var størst over Arktis, Sibir, deler av Nord-Amerika og den nordlige delen av Skandinavia. Her lå temperaturene mellom 5 og 10 grader over normalen – som er et gjennomsnitt fra 1950 til 1980.

– Dette får selv garvede klimaforskere til å sperre øynene opp, sier Samset, som er ansatt ved CICERO senter for klimaforskning.

Les også:  Ny forskningsrapport bekrefter varmere klima

Hovedårsakene til temperaturhoppet antas å være menneskeskapt global oppvarming, værfenomenet El Niño og en tendens til at verdenshavene avgir mer varme til atmosfæren. I tillegg spiller tilfeldigheter en rolle.

– Planeten har definitivt endret seg. Det gjør oss nervøse for innvirkningen på lang sikt, sier David Carlson, som leder avdelingen for klimaforskning ved Verdens meteorologiorganisasjon.

Les også:   Frp-politiker mener klimaendringene er til fordel for Norge

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus