Htin Kyaw ny president i Myanmar

Htin Kyaw er valgt til ny president i Myanmar. Han er en nær venn av nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi og nyter stor respekt i hjemlandet.
Htin Kyaw er valgt til ny president i Myanmar. Han er en nær venn av nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi og nyter stor respekt i hjemlandet. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Aung San Suu Kyis nære medarbeider og venn Htin Kyaw er valgt til ny president i Myanmar. Han blir dermed landets første sivile president siden 1962.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på forhånd ventet flertall for 69 år gamle Htin Kyaw i begge kamrene i nasjonalforsamlingen, og utnevnelsen av ham var dermed en ren formalitet.

Under avstemningen i underhuset i nasjonalforsamlingen fredag fikk han 274 av de 317 stemmene. Under avstemningen som tirsdag ble holdt i hele nasjonalforsamlingen, fikk han 360 av 652 stemmer. Det brøt ut applaus i nasjonalforsamlingen da avstemningsresultatet var klart.

Thein Sein ut

Myanmars nye president erstatter den sittende Thein Sein i slutten av måneden, etter fem år med en kombinasjon av militært og sivilt styre.

En ny regjering skal være på plass 1. april.

Htin Kyaw var én av tre nominerte presidentkandidater. Overhuset og underhuset valgte hver sin kandidat, mens de militærutnevnte parlamentsmedlemmene nominerte den siste.

Suu Kyi trekker i trådene

Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) vant i november i fjor en knusende seier. Hun kunne ikke stille som presidentkandidat selv fordi hun har vært gift med en utlending og fordi barna hennes er utenlandske statsborgere.

Planen hennes er dermed å indirekte styre landet via en stedfortreder, men hennes utvalgte var en godt bevart hemmelighet fram til hun kunngjorde Htin Kyaw som kandidat torsdag i forrige uke.

Personvernpolicy