Sikkerhetsrådet fornøyd med russisk tilbaketrekking

President Vladimir Putin, her avbildet under et møte i forrige uke, har informert Syrias president Bashar al-Assad om at uttrekkingen fra Syria starter tirsdag.
President Vladimir Putin, her avbildet under et møte i forrige uke, har informert Syrias president Bashar al-Assad om at uttrekkingen fra Syria starter tirsdag. Foto: Sputnik / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd drøftet mandag situasjonen i Syria og anser Russlands kunngjøring om tilbaketrekking fra landet som et steg i positiv retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet fikk også forelagt en rapport fra FN-utsendingen Staffan de Mistura som leder de syriske fredsforhandlingene i Genève.

Etter møtet sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin at alle bestanddelene i fredsprosessen omsider har kommet på plass.

Fra flere hold blir det fremhevet at en tilbaketrekking av russiske styrker kan bidra til at Syrias president Bashar al-Assad tar forhandlingene på alvor, og at hans regime blir presset til å forhandle fram en fredelig politisk løsning i Genève.

Russlands FN-ambassadør, Vitalij Tsjurkin, sier tilbaketrekkingen kan bidra til at Russland får en større diplomatisk rolle i fredsforhandlingene. Foto: Keith Bedford / NTB scanpix
Russlands FN-ambassadør, Vitalij Tsjurkin, sier tilbaketrekkingen kan bidra til at Russland får en større diplomatisk rolle i fredsforhandlingene. Foto: Keith Bedford / NTB scanpix

Forsiktig optimisme

Presidentene Barack Obama og Vladimir Putin drøftet Russlands tilbaketrekking fra Syria mandag, bare timer etter den overraskende kunngjøringen om nedtrappingen av det russiske nærværet.

– De diskuterte president Putins kunngjøring om en delvis tilbaketrekking av russiske styrker fra Syria og de neste stegene som må tas for å få helt slutt på krigføringen i landet, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske tjenestemenn har ikke sett indikasjoner på tilbaketrekking og er overrasket over avgjørelsen, som USA ikke ble varslet om i forkant. De gir uttrykk for forsiktig optimisme og vil følge nøye med i hva russerne foretar seg i landet de nærmestre dagene.

Den syriske opposisjonen er usikker på konsekvensene for situasjonen på bakken. I Genève lovpriste opposisjonen Russlands avgjørelse, men sier den likevel har behov for å verifisere informasjonen og undersøke hvilke konsekvenser beslutningen får.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beholder militærbaser

– Dersom det er tatt en beslutning om å trekke de russiske styrkene tilbake er det positivt, og vi vil merke det. Men om beslutningen innebærer å hente ut styrkene eller kun å redusere antallet luftfartøy i Syria, gjenstår å se, sa talsmann for opposisjonsalliansen HNC, Salim al-Muslat, i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et møte med Russlands forsvarsminister og utenriksminister opplyste Putin at tilbaketrekkingen av russiske styrker skal begynne allerede tirsdag.

Den russiske presidenten opplyste samtidig at de russiske militærbasene i Tartus og Latakia skal fortsette å driftes som før den russiske intervensjonen ble iverksatt 30. september i fjor.

Putin hadde også samtaler med Assad, som skal ha understreket at han er rede til så raskt som mulig å få på plass en politisk prosess i landet.

Brende: Handling må følge ord

Utenriksminister Børge Brende (H) mener Russlands vektlegging av den diplomatiske prosessen kan ses på som et signal til det syriske regimet om å delta aktivt i fredssamtalene i Genève. Han tror samtidig at betydningen av Russlands beslutning ikke vil bli tydelig før den eventuelt skjer i praksis.

– Det er avgjørende å få i gang reelle forhandlinger om fred i Syria. Videreføring av våpenhvilen er viktig. Vi må følge nøye hva Russland faktisk gjør de nærmeste dagene – handling må følge ord. Står vi overfor en substansiell tilbaketrekning kan det øke presset på president Bashar al-Assad til å framforhandle en avtale i Genève, sier Brende til NTB.