Meny

Frykt for nye terrorangrep i Elfenbenskysten

Her skytes det i hotellbaren. Se overvåkningsvideo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tungt væpnede soldater patruljerte mandag feriestedet Grand Bassam i Elfenbenskysten, der til sammen 21 mennesker ble drept i et terrorangrep søndag.

15 av de drepte var sivile, blant dem fire franskmenn, en tysker og to utlendinger fra henholdsvis Kamerun og Burkina Faso. Tre medlemmer av landets sikkerhetsstyrke er også blant de drepte.

De tre angriperne, som angivelig tilhørte Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), ble også drept.

I tillegg ble 33 mennesker såret i søndagens angrep, opplyser innenriksminister Hamed Bakayoko. 26 av de sårede var fortsatt innlagt på sykehus mandag kveld.

Frankrike

Elfenbenskystens regjering holdt krisemøte mandag, og den tidligere kolonimakten Frankrike har tilbudt seg å bistå i jakten på de ansvarlige.

Frankrike var AQIMs egentlige mål, både som straff fordi landet tidligere hersket over landet og fordi Frankrike jakter på jihadister i Mali og andre steder, mener analytikere.

– Frankrike skal støtte Elfenbenskystens kamp mot terrorisme og skal intensivere samarbeidet mellom alle stater som trues av terrorgrupper, særlig i Vest-Afrika, heter det i en uttalelse fra Frankrikes president François Hollande.

Tredje angrepet

Søndagens angrep var det tredje på fire måneder i Vest-Afrika, men det første i Elfenbenskysten.

For knappe to måneder siden ble 29 mennesker drept i et angrep mot et hotell i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou, og i november i fjor ble 19 mennesker drept i et hotellangrep i Malis hovedstad Bamako.

AQIM mistenkes for å ha stått bak begge angrepene og har også tatt ansvaret for søndagens angrep i Grand Bassam.

Les også: Mange drept i hotellangrep i Tunisia

– Skjøt barn

Noen øyenvitner har sagt at de så flere involverte i angrepet.

– Da de kom, var det en kvinne som fraktet bagasjen deres og plasserte den i en bungalow. De skiftet klær. Det var sju personer. Den første av dem kom ut og hadde på seg en hvit overdel, og han hadde et tørkle på hodet. Han snudde seg mot et barn og så sa han «Allahu akbar» og skjøt barnet. Da vi så det, løp vi, sier et øyenvitne.

Allahu akbar er arabisk for «Gud er størst».

Myndighetene oppgir at tre personer sto bak angrepet.

– Vi leter fortsatt. Vi tror ikke det var flere involvert, men vi leter overalt for å være sikre, sier innenriksministeren.

Endret framgangsmåte

Frankrike har alt stasjonert 3.500 soldater i Vest-Afrika, der de har bistått regjeringsstyrkene i Mali med å drive militante islamister på retrett.

– Nå har islamistenes framgangsmåte endret seg. Før hadde de armeer, nå tyr de til ren og skjær terrorisme, sier en høytstående fransk sikkerhetskilde.

Søndagens terrorangrep i Grand Bassam hadde sterke likhetstrekk med et tilsvarende angrep i Tunisia i juni, der 38 utenlandske feriegjester ble skutt og drept av militante islamister. Dette angrepet tok den ytterliggående islamistgruppa IS på seg ansvaret for.

Les også: En av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplanene

Ikke overrasket

Robert Besseling i sikkerhetsselskapet Exx Africa er ikke overrasket over søndagens terroraksjon.

– Elfenbenskysten mottok i fjor advarsler fra fransk etterretning om at militante islamister planla angrep mot større byer, sier han.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) fordømte søndag kveld angrepet.

Mandag uttalte også pave Frans seg om angrepet. Han fordømmer angrepet og kaller det «hatefullt». Paven sender sine kondolanser til de pårørende.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier verdenssamfunnet skal gjøre alt for å hjelpe myndighetene «til å finne de skyldige og stille dem til ansvar».

Elfenbenskystens myndigheter har erklært tre dagers landesorg etter angrepet.

Bakgrunn: – Minst 16 drept i hotellangrep i Elfenbenskysten

Mandag ble en overvåkningsvideo fra hotellbaren på feriestedet sluppet. I videoen kan man først høre noen smell i det fjerne, før man kan se at de ansatte ved hotellet plutselig skjønner at det er skudd de hører.

Se den dramatiske videoen øverst i artikkelen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus