Meny

Anklager IS for bruk av kjemiske våpen i Irak

IS anklages for bruk av kjemiske stridsmidler i et angrep mot landsbyen Taza i Nord-Irak. Foto: Stringer / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

800 mennesker er sjekket for helseskader i Kirkuk-området i Nord-Irak etter et IS-angrep der det angivelig ble benyttet kjemiske stridsmidler.

Angrepet fant sted i forrige uke og var rettet mot landsbyen Taza, rundt 220 kilometer nord for Bagdad.

Ifølge øyenvitner ble det skutt flere raketter med det som antas å være kjemiske stridsmidler mot landsbyen. Angrepet kom fra nabolandsbyen Bashir, som kontrolleres av den ytterliggående islamistgruppa IS.

– Tallet på personer som har søkt behandling og som er undersøkt ved sykehus i Daquq og Kirkuk, har passert 800, foreller ordføreren i Taza, Adil Abbas.

– Blant dem som er undersøkt, er 61 til behandling og blir nå undersøkt grundigere. Sju av dem er overført til Bagdad, sier han. En tre år gammel jente døde som følge av skader hun fikk i angrepet.

Les også: Midtøsten-ekspert: – Muslimsk militærallianse mot IS kan føre til regionskrig

Lokale myndigheter hevder at det ble benyttet sennepsgass, men det kan ta måneder før resultatet fra prøvene som er overlevert til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er klart.

IS er også tidligere anklaget for bruk av kjemiske stridsmidler, men disse angrepene har vært lite effektive og har først og fremst hatt en psykologisk effekt på befolkningen i områdene som rammes.

Les også:

FN slår alarm om fryktelige forhold i Irak

1,5 millioner muslimer har signert fatwa mot IS

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus