Meny

Tyrkia: – Kvinnelig PKK-medlem sto bak Ankara-angrep

Krimteknikere arbeider på stedet der en bilbombe eksploderte i Ankara i Tyrkia søndag kveld. Foto: Umit Bektas / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske sikkerhetskilder hevder et kvinnelig PKK-medlem var blant to personer som utførte bilbombeangrepet i Ankara. Dødstallet har steget til 37.

Kildene sier til nyhetsbyrået Reuters at de har bevis for at en kvinne født i 1992 var blant to personer som sprengte bomben i hovedstaden Ankara søndag.

Den tyrkiske regjeringen har varslet at etterforskningen av blodbadet avsluttes allerede mandag og sier de vil navngi gruppen som angivelig står bak.

– Vi har konkret informasjon om terrorgruppen bak angrepet, sa statsminister Ahmet Davutoglu i en uttalelse natt til mandag.

Bussholdeplass

Ingen hadde mandag tatt på seg ansvaret for bilbombeangrepet, men flere ikke navngitte tjenestemenn pekte allerede søndag på det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK. Den terrorstemplede geriljaen har i en årrekke ført et væpnet opprør mot den tyrkiske staten, og hevder selv at den aldri går til angrep mot sivile mål.

Den voldsomme eksplosjonen skjedde i nærheten av en av byens største bussholdeplasser, i den travle Guven-parken i handelsdistriktet Kizilay. Tyrkiske tjenestemenn sier det var en eller flere selvmordsbombere i bil som slo til rundt klokka 18.45 søndag kveld.

Les også: Dødstallet stiger etter bilbombe i Ankara

Kritisk for 15

Minst 34 personer ble drept og 125 ble såret da en bilbombe rammet en busstasjon og populært handlestrøk i Tyrkias hovedstad søndag kveld. Foto: Stringer / Reuters

70 av de sårede var mandag morgen fortsatt innlagt på sykehus, og tilstanden for 15 av dem betegnes som kritisk, opplyser helseminister Mehmet Muezzinoglu. Tre mennesker døde i løpet av natten på sykehus, og dødstallet steg dermed til 37.

Angrepet, som er det tredje i sitt slag i Ankara på bare fem måneder, skjedde i et område som huser både statsministerens kontor, parlamentet og flere utenlandske ambassader.

Den tyrkiske regjeringen har også ved tidligere terrorangrep vært raske med å legge skylda på PKK. Kurdere har i flere tiår ført et væpnet opprør mot tyrkiske myndigheter, men geriljaen sier angrepene bare rettes mot landets sikkerhetsstyrker.

Les også: UD: Trolig ingen norske rammet i Ankara

Medieforbud

Øyevitner forteller om grufulle scener. Dogan Asik satt i en buss sammen med rundt 40 andre og ble selv såret av bomben, melder AP.

– Bussen senket farten. En bil kjørte forbi oss og pang, så eksploderte den, forteller 28-åringen til nyhetsbyrået.

En dommer i Ankara var snar med å legge ned forbud mot å spre noe informasjon på internett om blodbadet, og innbyggernes tilgang til Twitter og Facebook ble begrenset. Det har blitt regelen etter slike hendelser i Tyrkia, der myndighetene slår stadig hardere ned på regjeringskritiske medier.

Tredje angrep

Det første angrepet i hovedstaden i oktober kostet over 100 menneskeliv. Ekstremistgruppa IS, som har base i nabolandene Syria og Irak, ble anklaget for dette og flere andre blodige terrorangrep i Tyrkia i fjor.

Det forrige selvmordsangrepet i Ankara skjedde i februar og rammet en militærbuss. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, tok på seg ansvaret og sa det var hevn for den tyrkiske hærens aksjoner sørøst i Tyrkia. 29 mennesker, de aller fleste av dem soldater, ble drept.

En to år lang våpenhvile mellom regjeringen og kurdiske opprørere brøt sammen i fjor sommer. Siden har tyrkiske sikkerhetsstyrker ført en massiv militærkampanje mot PKK og kurdiskbefolkede områder i de sørøstlige delene av landet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus