Meny

Svensk kirke får millionstøtte fra Norge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske kirken i Oslo får over 90 prosent av inntektene sine fra den norske staten. Fra Sverige får de ingenting.

Med over 22.000 medlemmer og 900 kroner per medlem, får kirken nærmere 20 millioner kroner i offentlig støtte, skriver Aftenposten.

– Det er over 90 prosent av inntektene våre. Det er en svært sjenerøs ordning, sier sogneprest Per Anders Sandgren, som opplyser at de ikke får noe i støtte fra Sverige.

Norge har en tilsvarende kirke i Sverige, Kronprinsesse Märthas kirke i Stockholm, men der er de offentlige ordningene ikke like sjenerøse.

– Vi får omkring 800.000 svenske kroner i støtte fra to offentlige kilder, forklarer Leif Tyrstad, som er formann i menighetsrådet i Kronprinsesse Märthas kirke.

Ordningen i Norge skal nå gjennomgås, men det er usikkert om den vil bli strammet inn.

– Ordningen vi har i Norge er veldig raus. Den baserer seg på et ønske om å likebehandle trossamfunn slik at alle trossamfunn får det samme. Så har vi til hensikt å gjennomgå ordningen neste år, etter at stat og kirke er skilt, sier Bård Folke Fredriksen (H), statssekretær i Kulturdepartementet.

Den svenske kirken i Oslo har hatt en voldsom medlemsvekst de siste årene, og dermed har inntektene økt. Årsaken til medlemsveksten er at svensker som flytter til Norge automatisk meldes inn i Den svenska kyrkan.

Les også: Svensk lærermangel presser opp lønnsnivået

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus