Meny

Sikkerhetsrådet vedtok overgrepsresolusjon

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon som vil sende hjem FN-styrker som har soldater som er anklaget for overgrep. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har FNs sikkerhetsråd vedtatt en resolusjon som skal takle det økende problemet med FN-soldater som anklages for seksuelle overgrep.

USA har laget utkastet til resolusjonen, og fredag ble den vedtatt med 14 mot null stemmer. Egypt avsto fra å stemme etter at et siste forslag fra landet ble nedstemt i rådet.

FN har kommet under krass kritikk det siste året etter en rekke påstander om at fredsbevarende soldater i Den sentralafrikanske republikk har voldtatt jenter og utnyttet kvinner. En FN-rapport som ble publisert i forrige uke viste at antallet anklager om seksuelle overgrep utført av FN-soldater har økt fra 52 i 2014 til 69 i fjor. Soldater fra ti ulike fredsbevarende oppdrag er blitt anklaget.

Resolusjonen innebærer blant annet at man skal sende hjem fredsbevarende styrker som har soldater som er blitt anklaget for seksuelle overgrep. Dette tiltaket er blitt kritisert av en rekke land, som mener det gir kollektiv straff for enkeltpersoners handlinger.

Etter FN-reglene er det opp til hvert enkelt land å etterforske og rettsforfølge sine egne soldater dersom de blir beskyldt for tjenesteforsømmelse mens de tjenestegjør under FNs flagg.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil nå kunne trekke ut alle militær- eller politienheter som jobber for FN dersom det finnes «troverdig bevis på utstrakt eller systematisk seksuelt misbruk eller overgrep». I tillegg ber resolusjonen om at generalsekretæren fjerner kontingenter i tilfeller der anklagene ikke er skikkelig etterforsket, gjerningsmennene ikke blir holdt ansvarlige eller generalsekretæren ikke blir informert om etterforskningsprosessen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus