Meny

– Forhandler ikke med gisseltakere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmannen til de væpnede styrkene på Filippinene sier de ikke vil forhandle med de militante islamistene som har bortført to kanadiere, en nordmann og en filippinsk kvinne.

Kidnappingen på Filippinene

  • Natt til tirsdag 22. september i for ble nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra samt to canadiske menn og en filippinsk kvinne bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene .
  • Sekkingstad har bodd 15 år i landet og er daglig leder for feriestedet.
  • Islamistgruppen Abu Sayyaf la 13. oktober ut en video av de fire gislene på YouTube.
  • Ifølge filippinske etterretningskilder skal denne gruppen ha vært i forhandlinger med en ikke navngitt ambassade om frigivelse av gislene.
  • Samme gruppe skal i april ha bortført to tyske statsborgere som ble frigitt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort beløp i løsepenger.
  • 3. november krevde gruppen 1 milliard filippinske pesos, rundt 180 millioner norske kroner, for hvert av gislene, men senere samme måneden skrev avisen Manila Bulletin at kravet var blitt redusert til 55 millioner kroner hver av mennene.
  • I en ny video som ble lagt ut på Facebook torsdag gir gruppen én måneds frist til å betale totalt opptil 180 millioner kroner i løsepenger for Sekkingstad og de to canadierne. (©NTB)

En video offentliggjort på en Facebook-side knyttet til filippinske islamister viser gislene som ber sine lands myndigheter godta gisseltakernes krav, og ga en måneds frist. Det blir sagt i videoen at gislene risikerer henrettelse.

Talsmann for Filippinenes væpnede styrker, Restituto Padilla, sier de har sett videoen, men står fast ved myndighetenes tidligere uttalelser om at de ikke vil forhandle med militante grupper.

– Det er som vi har sagt tidligere; politikken om ikke å forhandle med gisseltakere inkluderer å ikke utbetale løsepenger. Vi har et tett samarbeid med myndighetene i landene til [de utenlandske gislene], og vi har fått et godt samarbeid med alle deres ambassader på Filippinene, sier talsmann for Filippinenes væpnede styrker, Restituto Padilla, til Reuters.

I videoopptaket ses norske Kjartan Sekkingstad sammen med kanadierne John Ridsel og Robert Hall, samt en filippinsk kvinne som ble bortført sammen med dem. De fire ligger sammenkrøpet på et gulv, omringet av væpnede menn. De tre mennene er på opptaket iført håndjern, er tynne, skjeggete og med bar overkropp. Videoopptaket varer i halvannet minutt.

Det er tredje gang de militante har offentliggjort en slik video-appell fra ofrene. En av de bortførte mennene sa i en video i november at gruppa krever en milliard pesos (180 millioner kroner) for hver av dem.

Les også: Kjartan Sekkingstads bortførere setter tidsfrist

– Nærmer oss

Padilla nedtonet betydningen av ultimatumet, og forsikret om at gislene vil komme i sikkerhet.

– Grupper som bortfører for løsepenger øker ofte sine krav i et kortere tidsrom. Vi tror aksjonene vi gjennomfører sakte sirkler dem inn, og at de forsøker å fremskynde kravet om løsepenger for å kunne unnslippe myndighetene, sier han.

Padilla ønsket ikke å kommentere detaljer ved disse aksjonene, men sier militæret kjenner seg trygge på at de vil klare å redde gislene.

– Militæroperasjonene i områdene der kjente bortføringsgrupper holder til fortsetter med uforminsket styrke. Det er vårt ønske å finne en løsning på dette problemet en gang for alle, sier Padilla.

De fire ble i september i fjor bortført fra feriestedet mot feriestedet Oceanview Resort på øya Samal ved Mindanao sør i landet, der Sekkingstad jobbet. De antas å holdes fanget i jungelen på øya Jolo, et område der den militante gruppa Abu Sayyaf står sterkt. Gruppa er kjent for bombeangrep, halshugging og bortføringer.

Les også: Hvem er Abu Sayyaf?

IS-lojal gruppe

Angrepet i september var en påminnelse om den sårbare sikkerhetssituasjonen sør på Filippinene, tross en fredsavtale fra 2014 som gjorde slutt på en 45 år lang konflikt med en muslimsk opprørsgruppe i området. Abu Sayyaf-geriljaen er en ytterliggående islamistgruppe som sverger troskap til IS og som skal være tilknyttet al-Qaida. Abu Sayyaf har også andre utenlandske gisler, inkludert et fra Nederland, et fra Japan og en italiensk misjonær.

– Vi er kjent med trusselvideoen som er nylig publisert, men det er ikke naturlig å kommentere detaljene i innholdet fra vår side. Vi følger Sekkingstads situasjon nøye og arbeider med å bidra til en fredelig utgang på saken. Vi står derfor i nær kontakt med partnere og familien. Det viktigste for oss er selvsagt gislenes liv og helse, sa kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB torsdag.

Bjåstad ønsker utover dette ikke å kommentere saken ytterligere.

Kilder: Reuters, NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus