Meny

FN: IS får stadig mer kontroll i Libya

En libysk soldat utstasjonert i Wadi Bey, vest for den IS-kontrollerte byen Sirte. Foto: Ismail Zitouny / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maktvakuum etter at Norge og andre NATO-land bombet Libya i 2011 har bidratt til at IS vinner stadig terreng og betraktelig utvider sin kontroll over Libya, heter det i en ny FN-rapport.

IS har suksess med å rekruttere unge menn fra lokale stammer ved å tilby dem beskyttelse og andre goder. I tillegg har IS klart å få støtte fra offiserer som tidligere var lojale overfor avdøde diktator Muammar Gaddafis regime, heter det i rapporten som er lagt fram for FNs sikkerhetsråd.

– IS-jihadister har befestet grepet om kystbyen Sirte ved å utslette motstanderne, og gruppen er nå «den betydeligste politiske og militære aktøren i regionen», heter det i rapporten.

Les også: Flere franske jenter enn gutter slutter seg til IS

Rekruttering

Ekstremistgruppen har dessuten vunnet terreng innover i landet mot Tripoli og den vestlige byen Sabrata, både ved å rekruttere folk lokalt og å hyre inn fremmedkrigere som kommer via Tyrkia og Tunisia. Ekstremister fra det afrikanske kontinentet har reist via Sudan for å slutte seg til SI i Sirte og Benghazi, heter det videre.

Politisk og sikkerhetsmessig vakuum har blitt ytterligere utnyttet av IS i Irak og Syria, som igjen har bidratt til betydelig utvidelse av IS' kontroll over libyske områder, påpeker rapporten, uten å anslå hvor mange IS-krigere som finnes i Libya.

Våpenembargo

Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Gaddafi i 2011.

Les også: Lekkede IS-dokumenter identifiserer 22.000 jihadister

Landet har dessuten siden da vært underlagt våpenembargo. Rapporten peker riktig nok på at det har blitt utplassert MIG-21F-jagerfly i Tobruk, der Libyas internasjonalt anerkjente regjering holder til, og jagerflyene «ser ut til å være de samme som eies av Egypt», uttaler ekspertene i rapporten.

Egyptiske myndigheter tilføyer at det ikke stemmer at landet har stilt jagerfly til disposisjon. FN-eksperter fortsetter sine undersøkelser for å finne ut om Tyrkia, De forente arabiske emirater og Sudan har brutt våpenembargoen.

Samtidig peker FN-ekspertene på at våpenembargoen gjør at libyske myndigheter har lite å stille opp med i kampen mot IS.

Frykt for eskalering

– De stadige sammenstøtene og IS' utvidelse har ført til økt etterspørsel etter militærutstyr, heter det i rapporten fra FNs ekspertpanel. Ekspertene mener de mange grupperingene i landet i økende grad vil komme til å basere seg på støtte utenfra.

– Fremveksten av IS i Libya er ventet å føre til økt internasjonal og regional innblanding, som igjen kan virke provoserende og bidra til ytterligere polarisering hvis innsatsen ikke koordineres. I påvente av dette har IS spredt nasjonalistisk budskap ved å fremstille seg som den viktigste skansen mot utenlandsk innblanding, heter det i rapporten.

FN-ekspertene uttrykker bekymring over det som er igjen av lagrede kjemiske våpen i Libya. Disse «må tas hånd om og ødelegges så raskt som mulig», sier de.

Ustabilitet

Kaoset i Libya har blitt forverret siden 2014 da en islamistledet militsallianse overtok makten i hovedstaden Tripoli og sendte den internasjonalt anerkjente regjeringen på flukt til den østlige delen av landet. Islamistene opprettet sin egen statsadministrasjon, og siden da har landet hatt to regjeringer og to nasjonalforsamlinger.

FN har forsøkt å skape enighet rundt en ny samlingsregjering som skal kunne konfrontere trusselen fra IS, men så langt har forsøket vært fånyttes siden rivaliserende fraksjoner i landet ikke vil gi sin støtte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus