Meny

Sivilisert tone i republikansk debatt

De verste personangrepene ble lagt til side da de republikanske presidentkandidatene holdt debatt i Miami torsdag. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump måtte fekte bort nye angrep, men tonen i torsdagens republikanske TV-debatt var betydelig mer sivilisert enn tidligere i valgkampen.

Donald Trump måtte fekte bort nye angrep, men tonen i torsdagens republikanske TV-debatt var betydelig mer sivilisert enn tidligere i valgkampen.

Overskriftene i amerikanske aviser etter debatten preges snarere av hvor rolig den gikk for seg enn hvilke saker de fire kandidatene faktisk diskuterte. Etter elleve tøffe debatter fulle av personangrep og anklager, ble den tolvte tolket som langt mer saklig.

– Jeg kan ikke tro hvor sivilisert det har vært her oppe, sa Donald Trump omtrent en time inn i debatten.

– Det var en rettferdig debatt. Vi har bruk for tonen vi så. Det var en elegant kveld, la han til overfor CNN etter at diskusjonene i Miami var over.

Trolig forsøkte debattantene å beherske seg i forkant av flere viktige nominasjonsvalg kommende tirsdag. Blant delstatene som skal stemme da er Florida, hvor Marco Rubio er senator, og Ohio, der John Kasich er guvernør. I begge delstatene er systemet slik at den som får flest stemmer vinner alle delegatene.

Diskuterte muslimer

Enkelte eksperter har også nevnt at de andre kandidatenes angrep mot Trump har gjort lite for å dempe hans popularitet. Men torsdag fikk den kontroversielle eiendomsmogulen kjørt seg på grunn av et utspill om at «islam hater oss».

Både Rubio, Kasich og Ted Cruz tok til orde for en god relasjon mellom USA og de muslimske landene i Midtøsten, slik at amerikanerne kan hjelpe dem i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Les også: Carson gir sin støtte til Trump

– Vi skal samarbeide med mennesker av muslimsk tro, selv om islam står overfor en alvorlig krise, sa Rubio.

– Faktum er at vi må slå IS i ledtog med andre land, sa Kasich med henvisning til Saudi-Arabia, Jordan og Egypt.

Trump forsvarte sitt utspill om at muslimer hater amerikanere og sa at han vil sende 40.000 amerikanske soldater til regionen for å nedkjempe IS.

– Vi må gjøre det som kreves. Vi har et seriøst problem med hatet. Det er et enormt hat mot oss, lød det fra milliardæren.

Trump i front

Trump har samlet flest delegater blant de republikanske kandidatene før valgkampen beveger seg videre til seks ny delstater tirsdag.

Ifølge RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger kniver Trump (36,5 prosent) og Kasich (34 prosent) om størst oppslutning i Ohio, mens Trump leder klart med 40,3 prosents oppslutning, 15,6 prosent foran Rubio, i Florida.

Det holdes også nominasjonsrunder i Missouri, North Carolina, Illinois og på øygruppen Northern Mariana Islands, som også er underlagt USA.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus