Meny

Amnesty anklager sørsudanske soldater for krigsforbrytelse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsstyrker i Sør-Sudan drepte i oktober i fjor over 60 gutter og menn ved å stenge dem inne i en konteiner og la dem dø av kvelning, hevder Amnesty International.

I en fersk rapport, der massedøden beskrives i detalj for første gang, ber menneskerettighetsorganisasjonen om at soldatene straffeforfølges. Amnesty mener hendelsen var en krigsforbrytelse.

Drapene, som regjeringen har benektet, skjedde på området til en katolsk kirke i byen Leer. Ifølge Amnesty ble de over 60 menneskene bakbundet av regjeringssoldatene og stappet inn i en glovarm transportkonteiner. Rapporten baseres på uttalelser fra 23 øyenvitner.

– Vitnene forteller at de hørte fangene gråte og skrike av engstelse mens de banket på konteinerveggene, som de sier verken hadde vinduer eller andre former for ventilasjon, heter det i rapporten.

Les også:   Syltynt håp om fred i Sør-Sudan

Ett av vitnene hevder å ha sett soldater som hentet ut fire lik fra konteineren før de igjen lukket den og lot flere innestengte personer – som ennå var i live – være igjen.

Amnesty oppfordrer Den afrikanske union (AU) til å ta affære i saken og få de skyldige dømt. Slektninger av de drepte har fortalt Amnesty at de var «kvegbønder, handelsmenn og studenter, ikke krigere». Det er ikke opplyst hva som kan ha vært bakgrunnen for drapene.

Les også:   – Sørsudanske styrker kvalte 50 mennesker i container

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus