Over 140.000 migranter og flyktninger har nådd Europa i år

Mange av de som krysser Middelhavet er kvinner og barn. Bildet er tatt på den greske øyen Lesvos onsdag i forrige uke.
Mange av de som krysser Middelhavet er kvinner og barn. Bildet er tatt på den greske øyen Lesvos onsdag i forrige uke. Foto: Aris Messinis / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Migranter og flyktninger strømmer fortsatt fra Tyrkia til Hellas i hopetall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktningestrømmen over Middelhavet

  • Over 140.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet hittil i år, ifølge estimater fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).
  • Majoriteten kommer fra krigsrammede land som Syria, Afghanistan og Irak.
  • Ifølge UNICEF er det nå flere kvinner og barn enn voksne menn som søker trygghet i Europa. 36 prosent av de som krysser havet mellom Hellas og Tyrkia er barn.
  • Gjennomsnittlig to barn har druknet hver dag i det østlige Middelhavet siden september.
  • I fjor kom totalt over én million flyktninger og migranter til Europa via havruter, noe som nesten er fem ganger høyere enn det tilsvarende antallet i 2014. Det estimeres at en av fire var barn.
  • 2015 var det dødeligste året registrert av IOM så langt. 3.771 båtflyktninger mistet livet under den farlige reisen over Middelhavet.
  • En av de verste tragediene skjedde i april 2015 da migranter krysset Middelhavet fra Nord-Afrika. Rundt 800 flyktninger omkom da i en fiskebåt som kantret utenfor kysten av Libya.
Kilder: IOM, UNICEF

På tross av NATOs nye tilstedeværelse i Egeerhavet for å bekjempe menneskesmugling, fortsetter migranter og flyktninger å reise fra Tyrkia til Hellas. Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har tallet på mennesker som har nådd Hellas og Italia i år nå kommet opp i 141.141.

Tallet på omkomne øker også fremdeles i et uhyggelig tempo. Hittil i år har 449 mennesker mistet livet i Middelhavet.

Ifølge rapporter fra IOM døde minst 25 migranter på vei fra Tyrkia til Hellas forrige søndag. I går kveld druknet ytterligere fem flyktninger da motorbåten de satt i kantret ved kysten av Tyrkia. Et av likene som ble funnet var et spedbarn.

Les også: Fem flyktninger døde på flukt fra Tyrkia

Dette kommer én uke etter at en 1 år gammel gutt døde av pusteproblemer som følge av familiens reise til den greske øyen Lesvos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For noen dager siden ble over 200 migranter reddet i Middelhavet og fraktet til Lampedusa og Augusta i Italia. Mange av de utmattede migrantene rapporterte at de hadde blitt tvunget inn i den skjøre gummibåten de kom med av smuglere. De som nektet å gå om bord ble banket opp.

De fleste migrantene og flyktningene som har kommet til Hellas i år har vært syrere, afghanere og irakere. Migrantene som har ankommet Italia har hovedsakelig kommet fra Afrika sør for Sahara, særlig Nigeria og Gambia.

Les også: Kerry: – Europas flyktningkrise er en global utfordring