Annenhver israelske jøde vil deportere palestinere

Nesten annenhver jøde i Israel mener landets palestinskættede innbyggere bør fordrives, mens andelen blant strengt religiøse jøder er hele 71 prosent, viser ny måling. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nesten annenhver jøde i Israel mener landets palestinskættede innbyggere bør fordrives, mens andelen blant strengt religiøse jøder er hele 71 prosent, viser ny måling. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nesten annenhver israelske jøde mener innbyggere av palestinsk opphav bør kastes ut av landet, ifølge en fersk meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 21 prosent av Israels befolkning er etterkommere av palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948 og omtales som israelske arabere.

Hele 48 prosent av israelske jøder svarer ja på spørsmålet om «arabere bør utvises eller forflyttes fra Israel», viser en fersk meningsmåling utført av Pew Research Center.

46 prosent av de spurte sier at de er motstandere av å deportere landets nærmere 1,7 millioner arabiske innbyggere til de palestinske selvstyreområdene eller arabiske naboland.

Rundt 85 prosent av de palestinskættede israelerne er muslimer, de øvrige er kristne og drusere. Over halvparten av dem lever i fattigdom, tre ganger så mange som i Israel for øvrig, og de har også dårligere legedekning og skoletilbud i sine områder.

Barnedødeligheten blant de såkalt israelske araberne er over dobbelt så høy som blant øvrige israelere, og levealderen er lavere.

Blant strengt religiøse jøder i Israel mener hele 71 prosent av de spurte at de palestinskættede bør kastes ut av landet, mens andelen er 37 prosent blant sekulære jøder.