Merkel: Dette kan bli et gjennombrudd

Angela Merkel mener forslaget EU vurderer kan være et gjennombrudd i flyktningkrisen. Se video i vinduet over.

Tyrkia foreslår å ta tilbake alle migranter og flyktninger fra greske øyer i en periode. Tyskland ivrer for forslaget EU nå vurderer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er et skritt fremover, sier Tysklands statsminister Angela Merkel etter et tolv timer langt toppmøte mellom EU og Tyrkia i Brussel mandag.

Der foreslo den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu å ta tilbake alle migranter og flyktninger som ankommer de greske øyene via Tyrkia i en begrenset periode. Det inkluderer også syriske krigsflyktninger.

Til gjengjeld skal EU hente like mange syriske kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia.

Forslaget overrasket EU-lederne, og de vil bruke tiden fram til et nytt toppmøte torsdag og fredag neste uke på å vurdere det.

– Målet er å motvirke irregulær migrasjon og menneskesmugling. Hovedmålet vårt er humanitært. Vi ønsker ikke å se flere mennesker dø i Middelhavet, sier Davutoglu til pressen i Brussel.

Les også: I dag sperrer EU-toppene Vestbalkan-ruta for migrantene

Iver

Tyskland ivrer for løsningen som tyrkerne foreslår, for å få en slutt på trafikken over Middelhavet.

– Dette er et gjennombrudd om det gjennomføres, sier Merkel.

– Jeg tror vi har grunnlaget for et gjennombrudd, fremholder britiske David Cameron mens danske Lars Løkke Rasmussen sier man har «brikkene til noe som kan bli en løsning» som om man ikke er i mål ennå.

– Det er en god avtale. Det vil ødelegge menneskesmuglernes forretningsmodell, mener EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

– Vi er enige i prinsippet, men det trengs mer diskusjon om hvordan det skal gjøres i praksis, sier han om diskusjonen EU-landene nå skal kjøre de neste dagene.

Les også: Hellas forbereder seg på å hjelpe 150.000 flyktninger

Krav

Davutoglu fremmer samtidig betydelige krav om økonomiske og politiske gjenytelser fra EU.

Han ber om ytterligere 3 milliarder euro til syriske flyktninger i Tyrkia fram mot utgangen av 2018. EU har allerede lovet en lignende sum.

Videre ber Ankara om at EU ferdigstiller visumliberaliseringen for tyrkere i EU innen utgangen av juni. Og vil ha fortgang i medlemskapsprosessen.

Det skaper utfordringer for EU, der Kypros fortsatt er svært skeptisk til tyrkisk medlemskap. Og flere er bekymret for utviklingen mot et mer autoritært tyrkisk regime.

Bekymret

Hvordan retur av migranter og flyktninger til Tyrkia kan gjennomføres i praksis og i overensstemmelse med folkeretten, er fortsatt uklart. FNs høykommissær for flyktninger erklærer seg allerede bekymret.

Les også: Tyskland vil ikke ta imot strandede flyktninger

De syriske flyktningene som tar seg til de greske øyene i perioden avtalen kan bli gjeldende, vil havne på bunnen av listen over dem som kan søke seg til Europa som kvoteflyktning.

– Migrasjonsjurister advarer om at avtalen kan bli underkjent om den sendes til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver Financial Times.

– Vi har undersøkt reglene nøye, og vi mener de åpner for en slik løsning, sier Juncker.

Samarbeid

EU er avhengig av Tyrkia for å få stagget tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa. Men så langt har ikke en samarbeidsavtale fra november gitt store utslag.

Til nå i år har rundt 126.000 tatt sjøveien fra Tyrkia til Hellas.

– Tiden for irregulær migrasjon til Europa er over, erklærer uansett EU-president Donald Tusk.

– Jeg er trygg på at vi skal lykkes. Forslaget er en mulighet til å oppnå reelle resultater, sier han om arbeidet med tyrkerne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus