– Sveits inngikk avtale med PLO under den kalde krigen

<p>Ilich Ramirez Sanchez, bedre kjent som «Carlos» og «Sjakalen», knytter neven i en rettssal i Paris på et arkivbilde fra november 2000. (Arkivfoto: Reuters/Scanpix)</p>
Ilich Ramirez Sanchez, bedre kjent som «Carlos» og «Sjakalen», knytter neven i en rettssal i Paris på et arkivbilde fra november 2000. (Arkivfoto: Reuters/Scanpix)

Carlos Sjakalen, som sitter fengslet på livstid for venstreradikal terror, sier han kunne bevege seg fritt i Sveits på 1970-tallet som følge av en avtale mellom sveitsiske myndigheter og PLO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avisen Neue Zürcher Zeitung (NZZ) som har intervjuet Carlos, hvis egentlige navn er Ilich Ramírez Sánchez, via hans advokat.

I intervjuet omtaler han avtalen mellom Sveits og Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), som en «ikkeangrepspakt». Han sier også at han følte seg så trygg i Sveits at han fløy til Zürich i stedet for Wien da han i 1975 var på vei til Østerrike for å bortførte oljeministre fra OPEC-toppmøtet, en aksjon som var ment som en støtte til palestinerne. Tre personer ble drept under aksjonen.

Les også: Sjakalen dømt til livstid for angrep i Frankrike

Uttalelsene vil etter alt å dømme gi nytt liv til spekulasjonene om hvorvidt Sveits i all hemmelighet valgte å se gjennom fingrene med PLOs aktivitet på 1970-tallet i bytte mot forsikringer om at gruppen ikke kom til å gjennomføre angrep på sveitsisk jord.

– Selvfølgelig holdt vi oss til det, sier Carlos i intervjuet.

Han husker at han en gang så en plakat med etterlysning av seg selv mens han sto i passkontrollen på flyplassen i Zürich. Vakten vinket ham raskt gjennom. Carlos, som opprinnelig er fra Venezuela, reiste da på sitt søramerikanske pass.

Les også: Hugo Chávez hyllet Sjakalen og Idi Amin

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus