Kritikk mot Tyrkias overtakelse av opposisjonsavis

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault under en pressekonferanse i Ukrainas hovedstad Kiev i februar. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix
Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault under en pressekonferanse i Ukrainas hovedstad Kiev i februar. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere europeiske ledere er sterkt kritiske til at tyrkiske myndigheter har overtatt kontrollen over landets største avis. Men samtidig er de avhengig av tyrkerne i migrasjonskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault sier ifølge Reuters at Tyrkia ikke kan nærme seg «europeiske standarder» hvis ikke landet respekterer mediemangfoldet.

– Det er åpenbart, og vi har sagt det klart og tydelig til tyrkerne, sier Ayrault.

Tyrkisk påtalemyndighet besluttet før helgen at den tyrkiske staten skulle overta ledelsen av opposisjonsavisa Zaman. Allerede to dager senere kom avisa ut med en utgave med en rekke artikler som stiller Tyrkias regjering i et positivt lys.

Bakgrunn: Tyrkiske myndigheter tok kontroll over opposisjonsavis

Den europeiske kritikken av tyrkiske myndigheter kommer på et tidspunkt hvor EU innstendig ber Tyrkia gjøre mer for å begrense tilstrømningen av flyktninger til Europa.

EU og Tyrkia holder toppmøte i Brussel mandag, og spørsmålet om manglende pressefrihet og demokratiske rettigheter passer dårlig for de europeiske lederne midt i arbeidet med å få til et tettere samarbeid med tyrkerne.

Les også:

Erdogan sier hans tålmodighet har grenser

Erdogan: Russland medansvarlig for 400.000 drepte i Syria

Erdogan-kritiske redaktører risikerer livstidsdom

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus