Kronprinsesse Mary nektet å la seg tilsløre i Saudi-Arabia

Kronprinsesse Mary vandret rundt blant saudiarabiske sjeiker uten å dekke seg til. Det kan oppfattes som en provoserende handling i et land der mange gjester dekker seg til for høflighetens skyld.
Kronprinsesse Mary vandret rundt blant saudiarabiske sjeiker uten å dekke seg til. Det kan oppfattes som en provoserende handling i et land der mange gjester dekker seg til for høflighetens skyld. Foto: Balkis Press / Abaca
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsesse Mary skapte overskrifter i utenlandske medier under det danske kronprinsparets statsbesøk i Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det danske kronprinsparet har vært på et kontroversielt femdagers besøk i Saudi-Arabia, et land man ikke akkurat forbinder med likestilling.

Saudiarabisk lov sier blant annet at saudiarabiske kvinner ikke har lov til å kjøre bil eller gå ut uten slør.

Ifølge Daily Mail vandret likevel kronprinsesse Mary rundt blant saudiarabiske sjeiker uten å dekke seg til. Dette kan være en provoserende handling i et land der mange gjester dekker seg til for høflighetens skyld.

Les også: Tajik vil ha hijabforbud i barneskolen

Modig eller uhøflig?

Tidligere har også Michelle Obama og Hillary Clinton nektet å la seg tildekke under sine besøk til landet. Å droppe hodetørklet kan sees som et slag for likestilling, men Michelle Obama ble kritisert av flere både i Saudi-Arabia og eget hjemland da hun ikke fulgte de lokale skikkene under sitt besøk i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å dekke seg til er uansett ikke noe krav for utenlandske gjester, men for saudiarabiske kvinner er det altså obligatorisk.

Les også: Kongen dropper Kirkemøtet for første gang

Kontroversielt besøk

Kronprinsparets statsbesøk har ført med seg flere kontroverser. Ifølge danske BT har fem personer blitt henrettet i Saudi-Arabia mens kronprinsparet har besøkt landet.

Den samme avisen skriver også at mange sjeiker nektet å ta kronprinsessen i hånden da kronprinsparet skulle spise frokost med den saudiarabiske kongen Salman bin Abdul Aziz al Saud.

Les også: Saudi-Arabia på vei mot dyster henrettelsesrekord