Eurostat: 1,25 millioner søkte asyl i EU i 2015

Flyktninger og migranter på vei til Europa. Det ble registrer over 1,25 millioner asylsøknader i EU-landene i fjor.
Flyktninger og migranter på vei til Europa. Det ble registrer over 1,25 millioner asylsøknader i EU-landene i fjor. Foto: Fotis Plegas G / Reuters

Over 1,25 millioner mennesker søkte asyl i EU-landene i fjor. Det er mer enn en dobling fra året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble til sammen registrert 1.255.640 personer som i fjor søkte internasjonal beskyttelse i EU-landene for første gang, går det fram av tallene unionens statistikkbyrå Eurostat la ut fredag.

Dermed er tallet mer enn doblet fra 2014-nivået på i overkant av 562.000.

Syria

Borgere fra krigsherjede Syria utgjør nesten en tredel av søkerne og er den største gruppen, med over 360.000. Det er en dobling av antallet syriske asylsøkere fra året før, og også i utenforlandet Norge utgjorde de den største gruppen, med over 10.500 søkere.

Videre var det nær 180.000 afghanere blant asylsøkerne i EU i 2015, mens tredje gruppe var irakere på over 120.000.

Ved utgangen av 2015 var det nesten en million asylsøknader som ventet på avgjørelse i EU-land, viser tallene fra Eurostat.

Flest til Tyskland

Tyskland var landet som mottok flest førstegangssøkere i fjor, med Ungarn og Sverige på plassene etter.

Det er store variasjoner mellom EU-landene og hvor mange som søker beskyttelse der. Noen av landene i øst har faktisk opplevd en nedgang i antallet asylsøkere, noe som illustrerer EUs utfordring med å sørge for jevnere byrdefordeling.

Krise

Europa opplever sin største migrasjonskrise siden andre verdenskrig, og tilstrømmingen har ikke vist tegn til å avta i år.

Fram til nå i år er det kommet rundt 135.000 migranter og flyktninger sjøveien til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus