– IS tjener millioner på å spekulere i aksjer

En IS-kriger med gruppas flagg på gaten i den irakiske byen Mosul. Arkivfoto.
En IS-kriger med gruppas flagg på gaten i den irakiske byen Mosul. Arkivfoto. Foto: Stringer / Reuters

Ifølge britiske medier bruker terrororganisasjonen stjålne kontanter fra banker i Mosul til å spekulere på det internasjonale valutamarkedet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i år meldte det internasjonale nyhetsbyrået AP i en rapport at terrororganisasjonen IS var i dyp pengemangel og at soldatene slet med moralen.

Nå kan det virke som IS har funnet seg nye måter å finansiere organisasjonen på. Ifølge den britiske avisen The Telegraph tjener terrororganisasjonen millioner av dollar etter at de har robbet banker i den irakiske storbyen Mosul, for så å bruke pengene til å spekulere i aksjer på det internasjonale markedet.

Fra før av er det kjent at IS tjener penger på olje og utpressing.

Les saken: Mosul under IS-kontroll på ubestemt tid

Enorme summer

Ifølge The Telegraph som siterer en parlamentarisk komité i Storbritannia tjener IS opp til 20 millioner dollar i løpet av en måned på spekulasjonene.

Business Insider skriver at får IS beløpet tilbake fra uvitende finansmyndigheter i Irak og Jordan.

Avsløringen skal ha kommet under en høring i det britiske Utenriksdepartementet hvor en underkomité ønskt å undersøke Storbritannias rolle i forbindelse med IS sin finansiering.

Komiteens leder, John Baron, skal ha ønsket å vite om Storbritannia, som har lovet å blokkere IS finansielle nettverk, gjør de nødvendige tiltakene for å stoppe finansieringen.

Les saken: Rapport: – IS kan nærme seg slutten

Forsøker å hindre spekulasjoner

I desember stengte Irak 142 valutakontorer i landet hvor myndighetene mistenkte at IS drev med sine uttak.

Under høringen ble det avslørt at terrororganisasjonen sine finanssjefer råder over omkring 429 millioner dollar, tatt fra banker i Mosul, som de spekulerer med i aksjemarkedet.

– Pengene IS har plyndrer blir ført inn i jordanske banker og ført tilbake inn i systemet via Bagdad, sa komiteens leder under høringen.

Ifølge The Telegraph tar IS også penger fra iranske myndigheter som i utgangspunktet er tenkt som pensjonsutbetalinger til tjenestemenn som bor i Mosul.

Les også: Hemmelig opptak fra livet under IS

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus