Trump: – Romney var redd for meg

Mitt Romney hadde selv tenkt til å prøve å bli Republikanernes presidentkandidat, men han droppet det fordi han var redd for Donald Trump, hevdet Trump selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Uærlighet er Trumps kjennemerke. Det er nettopp hans type sinne som har ført andre nasjoner ned i avgrunnen, sa det republikanske partiets forrige presidentkandidat i en tale viet forrentningsmannen som leder nominasjonskampen.

Romneys skarpe karakteristikk av Donald Trump er det hittil tydeligste uttrykket for det som er blitt omtalt som en begynnende borgerkrig mellom eliten og grasrota på republikansk side.

Den etablerte delen av partiet prøver nå innstendig å stanse den populistiske milliardæren som har kastet en brannfakkel inn i nominasjonskampen.

Les også: Romney anklager Trump for mobbing, kvinnehat og løgn

Veldig ekkel

– Jeg må si at Mitt var veldig ekkel. Jeg trodde han var en bedre person enn som så, kontret Trump i en tale i delstaten Maine kort tid etter Romneys frontalangrep.

Romney anklager Trump for mobbing, grådighet og kvinnehat og ber republikanske velgere stemme på andre kandidater. Dersom eiendomsmogulen blir Republikanernes presidentkandidat, blir utsiktene til en trygg og velstående framtid kraftig redusert, advarte Romney i en tale på University of Utah i Salt Lake City.

– Han tar det amerikanske folk for å være tosker. Dette er det jeg vet: Donald Trump er en svindler, en bedrager. Hans løfter er like verdiløse som en grad fra Trump University, sier Romney med henvisning til foretaket som Trumps hjemstat New York har anklaget for svindel.

Les også: Christie: – Nei, jeg ble ikke holdt som gissel!

McCain: – Farlig

Flere republikanske partitopper ønsker Romneys tale velkommen. Den tidligere presidentkandidaten og partikjempen John McCain var raskt ute med å slutte seg til Romneys kritikk av Trumps utenrikspolitiske holdninger. De er kunnskapsløse og farlige, fastslår lederen av Senatets forsvarskomité.

At sentrale republikanere nå gyver løs på Donald Trump, er et uttrykk for at partieliten har store problemer med å akseptere ham, mener USA-kjenner Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Han tror imidlertid strategien snarere kan styrke enn svekke Trump.

– Når eliten rotter seg sammen så sent i valgkampen og på tvers av grasrotbevegelsene, kan det reise tvil om hvilken effekt det har, sier Melby til NTB.

Les også: Trump planlegger å skrote Obamacare

– En svekling

Romney tapte presidentvalget mot Barack Obama i 2012. Han vurderte, men droppet å prøve seg igjen i år. Det er fordi Romney er en svekling og en taper, fastslo Trump i sitt motangrep torsdag.

– Mitt var en katastrofal kandidat. Han er irrelevant, sa Trump og hevdet Romney tryglet om hans støtte i 2012.

Romney gikk torsdag systematisk til verks og presenterte en rekke eksempler på det han mener er Trumps uærlighet.

– Han sa han så flere tusen muslimer feire 11. september i New Jersey. Feil. Han så ikke noe sånt, han innbilte seg det.

Les også: Trump: – Romney var redd for meg

Ny debatt

Den tidligere Massachusetts-guvernøren gikk også i strupen på Trumps holdninger i utenrikspolitikken, som han kalte ekstremt uforsvarlig og veldig usmart.

Melby tror en orkestrert kampanje mot Trump fra partiets sentrale ledere kan gjøre velgerne enda mer oppsatt på å gå mot etablissementets vilje.

– Jeg sitter med en følelse av at han snakker for de allerede frelste, de som allerede er motstandere av Trump. Trumps tilhengere har gitt opp denne elitegjengen, sier Melby.

Senere torsdag skal Trump, Marco Rubio, Ted Cruz og John Kasich delta i en ny debatt mellom de tre gjenværende rivalene i den republikanske nominasjonskampen i Detroit i Michigan.

Se Romneys angrep på Trump i videoen under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus