Millioner fortsatt berørt av Ukraina-krisen

Store deler av fylkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina er lagt i ruiner som følge av den to år lange væpnede konflikten i området.
Store deler av fylkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina er lagt i ruiner som følge av den to år lange væpnede konflikten i området. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Mens Ukraina og Russland møttes til ny fredssamtaler i Paris, rammer den to år lange konflikten fortsatt millioner av sivile, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en fryktelig følelse av fysisk, politisk, sosial og økonomisk isolasjon og utestenging blant det store antallet mennesker – totalt over tre millioner – som lever fra hånd til munn i konfliktsonen, sier FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad Al Hussein.

– Jeg er spesielt bekymret for det totale fraværet av rettssikkerhet, lov og orden i de områdene som er kontrollert av væpnede grupper, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

9.160 mennesker har mistet livet og 21.000 er såret i konflikten, ifølge nye anslag fra FN. Tallene inkluderer både sivile, ukrainske soldater og væpnede opprørere.

Væpnede separatister som Vesten mener får støtte fra Russland, tok våren 2014 kontroll over deler av fylkene Luhansk og Donetsk helt øst i Ukraina. Det markerte starten på konflikten.

Les også: Brende & co. fortsetter norske utbetalinger til Ukraina

– Sikre våpenhvilen

Utenriksministrene fra Ukraina og Russland møttes torsdag til fredssamtaler i Paris. Deres kolleger fra Frankrike og Tyskland tilrettelegger for samtalene.

– Vi møtes på et kritisk tidspunkt for å iverksette Minsk-avtalen, sa Tysklands utenriksminister Frank Walter Steinmeier ifølge nyhetsbyrået AFP før partene satte seg ned sent torsdag kveld.

– Vi sier klart og tydelig at vi må gjøre reell fremgang, for det første når det gjelder å sikre våpenhvilen og for det andre med å restarte den politiske prosessen, sier han.

At våpenhvilen ikke etterleves, er ett sentralt punkt under forhandlingene. Det samme gjelder at ingen av partene ifølge OSSE-observatører har trukket sine tunge våpen vekk fra frontlinjen, slik fredsplanen fra Minsk krever.

Samtidig er Ukraina under hardt press for å vedta en egen lov som kan bane vei for valg i de opprørskontrollerte områdene i løpet av året, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Ukrainas politiske krise stadig dypere

Bønn til Russland

Frankrike og Storbritannia krever at russiske myndigheter bruker all sin innflytelse over separatistene i Øst-Ukraina for å få slutt på voldsbruken der.

Det kommer fram i en uttalelse fra Frankrikes president François Hollande og britenes statsminister David Cameron, som møttes i Paris torsdag.

De to lederne ber også Ukrainas regjering om å forene sine bestrebelser for å iverksette nødvendige reformer.

Regjeringskrisen i Ukraina er blitt en egen snublestein i arbeidet med å skape fred. Statsminister Arsenij Jatsenjuk overlevde nylig så vidt et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen.

Dagens president og regjering i Kiev kom til makten etter at president Viktor Janukovitsj ble tvunget til å trekke seg etter et folkeopprør vinteren 2014.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus