Kurdere vender hjem til ødelagt by i Tyrkia

Byen Cizre i provinsen Sirnak sørøst i Tyrkia ser ut som en krigssone etter kampene mellom tyrkiske sikkerhetsstyrker og kurdiske opprørere.
Byen Cizre i provinsen Sirnak sørøst i Tyrkia ser ut som en krigssone etter kampene mellom tyrkiske sikkerhetsstyrker og kurdiske opprørere. Foto: Sertac Kayar / Reuters

Forferdede innbyggere vender hjem til en by i ruiner etter at tyrkiske myndigheter lempet på portforbudet som ble innført i Cizre under en omstridt militæraksjon mot kurdere i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi flyktet 14. desember med barna våre. Vi hadde bare med oss klærne vi gikk i, ikke noe annet, sier butikkeieren Hadi Akyurek.

– Huset vårt er ødelagt. Eiendelene våre ligger under ruinene. Vi har ingenting igjen, tilføyer han.

Fortvilte innbyggere kom onsdag hjem til det som minner om en krigssone i byen i provinsen Sirnak sørøst i Tyrkia. Hele bygninger ligger i ruiner etter den tyrkiske hærens militæraksjon og kamper mot PKK-geriljaen de siste månedene.

Portforbud døgnet rundt

Ødeleggelsene er enorme, melder journalister som onsdag ankom Cizre, en by der flertallet av innbyggerne er kurdere.

Cizre har i flere måneder vært isolert på grunn av kampene, som skal ha kostet flere hundre menneskeliv.

Sirnaks guvernør kunngjorde tirsdag at det døgnkontinuerlige portforbudet som ble innført i midten av desember, heves daglig mellom klokka 5 og klokka 19.30.

Ei jente bærer på en baby mens hun går gjennom ruinene i Cizre onsdag. Ødeleggelsene er store i byen etter flere måneder med kamper mellom den tyrkiske hæren og kurdiske opprørere. Foto: Sertac Kayar / Reuters
Ei jente bærer på en baby mens hun går gjennom ruinene i Cizre onsdag. Ødeleggelsene er store i byen etter flere måneder med kamper mellom den tyrkiske hæren og kurdiske opprørere. Foto: Sertac Kayar / Reuters

Flere tusen innbyggere dannet onsdag lange køer ved byens inngang, der hæren hadde satt opp veisperringer, melder nyhetsbyrået AFPs korrespondent.

Les også: Tyrkia ber om hjelp fra Vesten mot militante kurdere

Latterliggjør tall på drepte

Ødeleggelsene var synlig fra utsiden av byen, der mange hus og butikker er utbrent. Folk forsøkte fortvilt å grave fram eiendelene sine fra bygningsmassene. De lette også etter lik, og fem døde ble onsdag halt ut av ruinene.

Før kampene brøt ut hadde Cizre rundt 100.000 innbyggere. Ifølge det kurdiskvennlige Demokratisk folkeparti HDP er minst 167 mennesker drept i tre kjellere i raserte bygninger.

Den tyrkiske hæren sier 666 «PKK-terrorister» ble drept i aksjonen, men kurdiske aktivister latterliggjør tallet og fastslår at sivile er blant de drepte.

Les også: Nordmenn dropper Tyrkia etter terror

– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre

– Vi var redde og flyktet fra hjemmet vårt på grunn av skyting og bombing. Barna våre holdt ikke ut lyden, sier huseier Salih Tanriverdi onsdag.

– Nå ser vi at huset vårt har rast sammen. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre, vi har verken hus eller tak over hodet, tilføyer han.

Lyden av eksplosjoner runget fortsatt i byen onsdag, mens bombeeksperter detonerte restene av eksplosiver. Politiet lette etter bomber og lik i flere bydeler, og de døde ble kjørt bort i begravelsesbiler.

Les også: Stridshandlingene har skapt en «helvetesaktig situasjon» i Tyrkia

Våpenhvile kollapset

PKK, som regnes som en terrororganisasjon av NATO-medlem Tyrkia og landets vestlige allierte, har drept titalls tyrkiske soldater i bombe- og skyteangrep siden en skjør våpenhvile brøt sammen i fjor sommer.

Folk begynte så smått å vende hjem til husene sine i Cizre etter at tyrkiske myndigheter lempet på portforbudet som ble innført i den sørøstlige byen i desember i fjor. Foto: Sertac Kayar / Reuters
Folk begynte så smått å vende hjem til husene sine i Cizre etter at tyrkiske myndigheter lempet på portforbudet som ble innført i den sørøstlige byen i desember i fjor. Foto: Sertac Kayar / Reuters

Regjeringen i Ankara har gjentatte ganger innført portforbud under militæraksjoner i byer i det sørøstlige Tyrkia.

Myndighetene hevder det er nødvendig for å renske ut PKK-medlemmer som i praksis har tatt kontrollen i enkelte områder.

Les også: PKK står alene i kampen mot Tyrkia

Etterforsker HDP-leder

Portforbudet i Cizre varte i to og en halv måned og er blant de lengste. Men også i distriktet Sur i Tyrkias største kurdiskbefolkede by Diyarbakir, har det vært portforbud siden 2. desember.

Ifølge HDP har 25 innbyggere blitt drept i Sur siden, mens flere historiske og religiøse bygninger er blitt ødelagt.

Onsdag var det nye demonstrasjoner i bydelen. Politiet tydde til tåregass og vannkanoner, og 33 personer ble pågrepet. HDP-leder Selahattin Demirtas etterforskes for å ha oppfordret til gateprotestene.

Les også: HDP-leder: Det hersker lynsjestemning i Tyrkia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus