Sverige forlenger grensekontrollen

Danmarks utlendings-, integrasjonsminister Inger Støjberg i samtaler med Norges innvandrings- og integrasjonsminister Sylvi Listhaug.
Danmarks utlendings-, integrasjonsminister Inger Støjberg i samtaler med Norges innvandrings- og integrasjonsminister Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige forlenger grensekontrollen som ble innført for å håndtere asylankomstene til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ekstraordinære tiltaket skal vare i ytterligere 30 dager, opplyste migrasjonsminister Morgan Johansson på en pressekonferanse med sine nordiske kolleger onsdag.

Den norske innvandringsministeren Sylvi Listhaug (Frp) deltok på møtet.

– Jeg er veldig glad for at svenskene nå fortsetter grensekontrollen. Det er en av grunnene til at asyltilstrømmingen er veldig lav, den har faktisk ikke vært lavere siden 2001, sier hun til NRK.

Hun opplyser at regjeringen ennå ikke har besluttet om også Norge skal forlenge grensekontrollen som utløper 15. mars, skriver VG.

Fordeling

Listhaug mener en løsning på situasjonen må være en bedre fordeling av asylsøkere mellom de europeiske landene, og at asylsøkere ikke selv skal kunne få velge hvilke land de skal få reise til.

– Da vil de velge noen få land som har gode velferdsordninger og et godt system, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug får kritikk av ansatte i eget direktorat

Felles nordisk linje?

Både Norge og Finland ønsker et nordisk samarbeid nå som EU skal forsøke å meisle ut en løsning på flyktningkrisen, basert på det kollapsede Schengen-systemet.

Den finske innenriksministeren Petteri Orpo ønsker et nordisk og europeisk samarbeid om tilbakesending av mennesker som ikke får innvilget asyl, opplyser hans departement i en pressemelding i forkant av det nordiske møtet.

Her påpekes det at de nordiske landene strever med det samme problemet: At det kommer mange mennesker fra Irak, Afghanistan og Somalia som ikke vil få innvilget opphold, men som det er vanskelig å få sendt tilbake. Orpo mener de nordiske landene må samarbeide slik at de står sterkere i forhandlinger om tilbakesendingsavtaler.

Les også: Danmark ønsker fellesnordisk grensekontroll