– USA har tatt IS-topp til fange i Irak

Amerikanske spesialsoldater har tatt en IS-leder til fange i Irak og planlegger å ta flere IS-topper framover, melder amerikanske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fangen ble tatt av elitesoldater som er stasjonert i Irak i løpet av de siste ukene, opplyser ikke navngitte tjenestemenn til New York Times, som var første ute med å melde om saken.

Kildene vil ikke identifisere fangen eller si noe om hvordan aksjonen gikk for seg.

Nyhetsbyrået AP melder at fangen antas å være den første IS-lederen «av betydning» som amerikanske styrker tar i Irak. Vedkommende har vært i amerikansk fangenskap i Irak i to til tre uker, opplyser APs kilder.

Les også: Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Saken reiser en rekke spørsmål om hva som skal skje med fangen og andre som ham – ettersom USAs president Barack Obama har utelukket å sende flere terrormistenkte til Guantanamo. USA vil ikke opprette noe eget fengsel for IS-fanger i Irak.

Les også: Svensk jente sendte desperat bønn om hjelp fra IS-område

Times skriver at de amerikanske spesialsoldatene tilhører en elitestyrke som kalles ETF. Styrken har i oppgave å forpurre IS' aksjoner i Irak og Syria, samt samle inn etterretning som kan brukes til flere raid og luftangrep.

ETF har 200 medlemmer og er den første større amerikanske bakkestyrken i Irak siden 2011. Ytterligere 3.870 amerikanske soldater er i Irak på et trenings- og støtteoppdrag for irakiske soldater som skal krige mot IS.

Les også: Europol: IS planlegger et større angrep i Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus