– USA har tatt IS-topp til fange i Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske spesialsoldater har tatt en IS-leder til fange i Irak og planlegger å ta flere IS-topper framover, melder amerikanske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fangen ble tatt av elitesoldater som er stasjonert i Irak i løpet av de siste ukene, opplyser ikke navngitte tjenestemenn til New York Times, som var første ute med å melde om saken.

Kildene vil ikke identifisere fangen eller si noe om hvordan aksjonen gikk for seg.

Nyhetsbyrået AP melder at fangen antas å være den første IS-lederen «av betydning» som amerikanske styrker tar i Irak. Vedkommende har vært i amerikansk fangenskap i Irak i to til tre uker, opplyser APs kilder.

Les også: Ny rapport: – Kan nærme seg slutten for IS

Saken reiser en rekke spørsmål om hva som skal skje med fangen og andre som ham – ettersom USAs president Barack Obama har utelukket å sende flere terrormistenkte til Guantanamo. USA vil ikke opprette noe eget fengsel for IS-fanger i Irak.

Les også: Svensk jente sendte desperat bønn om hjelp fra IS-område

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Times skriver at de amerikanske spesialsoldatene tilhører en elitestyrke som kalles ETF. Styrken har i oppgave å forpurre IS' aksjoner i Irak og Syria, samt samle inn etterretning som kan brukes til flere raid og luftangrep.

ETF har 200 medlemmer og er den første større amerikanske bakkestyrken i Irak siden 2011. Ytterligere 3.870 amerikanske soldater er i Irak på et trenings- og støtteoppdrag for irakiske soldater som skal krige mot IS.

Les også: Europol: IS planlegger et større angrep i Europa