FN vedtar historisk strenge Nord-Korea-sanksjoner

FNs sikkerhetsråd vedtok enstemmig skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea i FNs hovedkvarter i New York onsdag.
FNs sikkerhetsråd vedtok enstemmig skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea i FNs hovedkvarter i New York onsdag. Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

Verdenssamfunnet innfører det strengeste sanksjonsregimet mot Nord-Korea noensinne. Årsaken er Pyongyangs fjerde kjernevåpentest og rakettoppskytingen i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd vedtok onsdag en resolusjon ført i pennen av USA og støttet av Kina – Nord-Koreas eneste allierte.

– I dag har verdenssamfunnet – med én stemme – sendt Pyongyang en enkel beskjed: Nord-Korea må stanse disse farlige programmene og velge en bedre vei for sitt folk, sier USAs president Barack Obama.

De nye sanksjonene rettes blant annet mot nordkoreansk eksport og pålegger alle land å inspisere absolutt all last til og fra det isolerte landet. Målet er å strupe nordkoreanernes forbudte våpenprogrammer.

Straffetiltakene mot Nord-Korea skjerpes på grunn av regimet i Pyongyangs siste kjernevåpentest 6. januar og rakettoppskytingen en måned senere.

Brende vil samarbeide

Resolusjonen som nå er vedtatt, er i stor grad et resultat av harde forhandlinger mellom USA og Kina, men også Norge var blant forslagsstillerne.

– Resolusjonen er også tydelig med tanke på betydningen av forhandlinger. Vårt budskap til Nord-Korea er derfor konsekvent: Norge oppfordrer på det sterkeste til samarbeid med det internasjonale samfunnet for å finne løsninger innenfor folkeretten, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse onsdag ettermiddag.

Les også: – Atomprogrammet vil øre til Nord-Koreas fall

Strengeste på 20 år

Sanksjonene innebærer blant annet at nordkoreanske handelsrepresentanter i Syria, Iran og Vietnam settes på en svarteliste, sammen med en rekke nordkoreanske institusjoner.

– Dette er blant de strengeste tiltakene som vi har blitt enige om mot noe land i verden, og helt sikkert de strengeste noensinne mot DPRK, sier Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft, som bruker forkortelsen for Nord-Korea.

Tiltakene er utformet slik at de ikke skal få negative humanitære følger for sivilbefolkningen i Nord-Korea eller ramme det målrettede arbeidet som internasjonale organisasjoner gjør for den trengende befolkningen, ifølge Brende.

Les også: Pentagon: – Nord-Korea har ikke teknologi til å angripe USA

Snøscooter-forbud

Samtidig utvides sanksjonsregimet som er rettet mot eliten i Pyongyang. Salg av luksusklokker, snø- og vannscootere og sportsutstyr til fritidsbruk blir nå forbudt.

FN forbyr eksport av en rekke mineraler og råstoff, deriblant kull og jernmalm – som Nord-Korea tjener rundt 1,2 milliarder dollar i året på eksport av.

Det tok USA og Kina sju uker å bli enige om den nye sanksjonspakken. Virkningen av resolusjonen avhenger i stor grad av hvordan myndighetene i Beijing implementerer sanksjonene. Kina nøler med å legge for mye press på nabolandet i frykt for at det kan skape kaos og flyktningstrømmer på grensa.

Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi sier FN-resolusjonen bør utgjøre startskuddet for nye samtaler om en stans i Nord-Koreas kjernefysiske program.

Nye sanksjoner mot Nord-Korea:

FNs sikkerhetsråd vedtok 2. mars kraftige innstramminger i sanksjonsregimet mot Nord-Korea. Her er hovedpunktene i resolusjonen:

* Våpenembargoen skjerpes. Hindrer salg av lette våpen, samt alle varer som kan brukes av væpnede styrker, for eksempel lastebiler. Unntaket er mat og medisiner. Alt militær- og politisamarbeid forbys. Nordkoreanske treningsprogram i utlandet legges ned.

* Svartelisten utvides. 16 individer og 12 foretak tilføyes sanksjonslista, deriblant luftfartsadministrasjonen NADA, kjernekraftdepartementet og etterretningsvesenet.

* Diplomater utvises. Resolusjonen pålegger stater å utvise nordkoreanske diplomater og alle utenlandske statsborgere som tar del i Pyongyangs ulovlige aktiviteter.

* Inspeksjoner innføres. All last til og fra Nord-Korea må inspiseres på flyplasser, havner og i frihandelssoner. Forbud mot utleie av skip og fly til Nord-Korea, men her kan FN gjøre unntak.

* Eksportforbud. Forbyr eksport av kull, jern og jernmalm fra Nord-Korea, unntatt hvis det brukes til levebrødsformål. Forbyr eksport av gull, titanmalm og vanadiummalm, samt fly- og rakettdrivstoff, unntatt for passasjerfly og humanitære formål.

* Sanksjoner mot finans- og banksektoren utvides.

* Forbud mot luksusvarer. Omfatter luksusklokker, vannscootere, snøscootere verdt mer enn 2.000 dollar, varer laget av blykrystall og sportsutstyr til fritidsbruk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus