Belgisk politi varslet om Paris-angripere ett år før

Fransk politi etterlyser fortsatt Salah Abdeslam etter terroren i Paris fredag 13. november i fjor. Belgisk politi fikk tips om ham et og et halvt år før angrepet, men stemplet han og broren som «ikke-radikaliserte». Foto: Police Nationale (Twitter / NTB scanpix)
Fransk politi etterlyser fortsatt Salah Abdeslam etter terroren i Paris fredag 13. november i fjor. Belgisk politi fikk tips om ham et og et halvt år før angrepet, men stemplet han og broren som «ikke-radikaliserte». Foto: Police Nationale (Twitter / NTB scanpix)

Belgisk politi ble varslet om at den nå ettersøkte Salah Abdeslam og broren Brahim forberedte et terrorangrep, men henla saken bare noen måneder før angrepene i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salah Abdeslam:

  • Den eneste av de antatte gjerningsmennene fra Paris-angrepene 13. november i fjor som fortsatt er på frifot.
  • 26 år gammel belgier av marokkansk herkomst.
  • Hans bror Brahim (31), som også deltok i angrepene, sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan.
  • Til sammen 130 personer ble drept i angrepene, som fant sted på seks forskjellige steder i Paris. Syv av de åtte gjerningsmennene døde også. IS har tatt på seg ansvaret for de koordinerte aksjonene.
  • Salah var passasjer i en bil som ble stanset av fransk politi på vei til Belgia få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre. To andre som var i bilen er senere pågrepet i Belgia.
  • Belgisk politi mener Salah deretter gjemte seg i 20 dager i Schaerbeek utenfor Brussel før han forsvant ut av landet.
  • Franske etterretningskilder opplyste i slutten av november at han trolig har flyktet til Syria.

I det belgiske føderale politiet DR3 betegner man i dag henleggelsen og konklusjonen om at Abdeslam-brødrene ikke var radikalisert, som amatørmessig, skriver den belgiske avisen L'Echo tirsdag.

I en telefonsamtale i juli 2014 ringte det som betegnes som en svært pålitelig kilde til politiet med beskjed om at brødrene blant sine egne ikke la skjul på sine jihadist-intensjoner, og at de forberedte et angrep. Kilden beskrev også kontakt med Abdelhamid Abaaoud, som ble utpekt som hovedmann bak angrepene i Paris 13. november og drept i en politiaksjon få dager senere.

Les også: Fingeravtrykk funnet av Paris-ettersøkt i Belgia

Kunne avverget

– Hvis vi hadde behandlet informasjonen korrekt, kunne vi ha unngått angrepene i Paris, sier en polititjenestemann til avisen nå.

Ingen gjorde imidlertid noe med tipset, før lokalpolitiet i Molenbeek i februar 2015, et halv år senere, avhører brødrene, men det slås fast at de ikke utgjør noen fare, og saken henlegges i juni.

I alt 130 personer ble drept og 351 såret under terrorangrepet i Paris 13. november.

Les også: Ettersøkt Paris-angriper kan ha gjemt seg i et flyttelass

Kartlegger

Nå forsøker belgisk politi og sentrale myndigheter å kartlegge hvordan tipset kunne behandles så tilfeldig

Abdeslam er fortsatt på frifot. Det antas at han har greid å komme seg unna til Syria, men først skal han ha oppholdt seg flere uker i Belgia i en leilighet i forstaden Schaerbeek. Her skal han ha oppholdt seg helt fra 14. november, dagen etter terrorangrepet, til 4. desember, da politiet rykket ut til det aktuelle området, ifølge belgiske medier.

Trolig forlot han leiligheten samme dag som spesialstyrker gjennomførte flere søk i området, uten at noen ble pågrepet. Først fem dager senere fant politiet frem til den aktuelle leiligheten, ifølge DH. Der skal de ha funnet tre bombebelter og spor etter sprengstoff, samt Abdeslams DNA.

Les også: – Terroristene ankom Paris to dager før angrepene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus