Tyskland vurderer forbud mot høyreekstremt parti

Tysklands statsminister Angela Merkel er blant dem som vil ha forbud mot det høyreekstreme partiet NDP. Her taler hun på et møte i sitt eget parti CDU i Volksmarsen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel er blant dem som vil ha forbud mot det høyreekstreme partiet NDP. Her taler hun på et møte i sitt eget parti CDU i Volksmarsen. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands høyeste domstol behandler denne uken en begjæring om å forby et nynazistisk parti med om lag 5.200 medlemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands nasjonaldemokratiske parti (NDP) fikk 1,3 prosent av stemmene ved valget på ny nasjonalforsamling i 2013.

Det er nasjonalforsamlingens øverste kammer, som representerer Tysklands delstater, som har levert inn begjæringen om at partiet må forbys. Rettsbehandlingen ble innledet tirsdag, og det er satt av tre dager til saken.

I begjæringen framholdes det at NDP har en rasistisk, fremmedfiendtlig og antisemittisk agenda, og at dette bryter med den tyske grunnloven.

Les også: Borgerverngrupper på fremmarsj i Tyskland

To partier er blitt forbudt i Tyskland etter annen verdenskrig: Nazistpartiets etterfølger SRP og Kommunistpartiet. Begge ble forbudt av vesttyske domstoler på 1950-tallet.

Statsminister Angela Merkel er blant dem som ønsker et forbud mot NDP. Saken var oppe i retten allerede i 2003, men behandlingen ble stanset på grunn av uregelmessigheter i etterforskningen. Det viste seg at bevisene var samlet inn av infiltratører, som var betalt av regjeringen.

Hvis delstatene får medhold, vil det være første gang på 60 år at et parti forbys i Tyskland.

Les også:

Tyskland vil utvise kriminelle raskere

Geert Wilders: – Begynnelsen på slutten for EU har allerede startet

Oda (25) frykter mer vold dersom «Odins soldater» får lov til å vokse