Sviende nederlag for Irans erkekonservative elite

Irans tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani er sammen president Hassan Rouhani de største vinnerne i valget i Iran. De to ønsker begge reformer og et bedre forhold til Vesten.
Irans tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani er sammen president Hassan Rouhani de største vinnerne i valget i Iran. De to ønsker begge reformer og et bedre forhold til Vesten. Foto: Morteza Nikoubazl / Reuters

Med en skadeskutt høyreside i Iran kan de reformvennlige tvinge de erkekonservative ayatollaene til å lytte til folkets krav om mer frihet etter valget, påpeker Iran-forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det endelige resultatene fra fredagens dobbeltvalg i Iran viser at reformvennlige og moderate kandidater har vunnet flertall både i nasjonalforsamlingen og den mektige Ekspertforsamlingen. Samtidig er en rekke radikale politikere kastet ut.

– Dette er et overraskende godt resultat, og det beste for reformvennlige krefter i Iran siden Mohammad Khatami var president for tolv år siden, sier den norsk-iranske forskeren og forfatteren Yadullah Shahibzadeh til NTB.

Kan forkastes

Det mektige Vokterrådet er ikke folkevalgt, men har sammen med den øverste lederen Ali Khamenei enorm makt i iransk politikk.

Rådet kan i teorien forkaste resultatet som viser at president Hassan Rouhanis reformvennlige tilhengere er den store vinneren av fredagens dobbeltvalg.

Men ingenting tyder på at det kommer til å skje nå som de offisielle valgresultatene er offentliggjort, mener Shahibzadeh, som påpeker at selv den ytterliggående Revolusjonsgarden har omtalt valget i positive ordelag.

– Vokterrådet kommer til å godta valgresultatet og må nå lytte til folket, sier Shahibzadeh, som har forsket og undervist ved Universitetet i Oslo.

Les også: Irans befolkning har vist at de ønsker endringer

Ryggen til konservative

Khamenei har ikke kommentert selve resultatet, men han har hyllet folkets fremmøte ved urnene. Det at resultatene først offentliggjøres to-tre dager etter selve valget, tolkes dessuten som at de er godkjent fra øverste hold.

Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati kom på 16. plass i Teheran i valget og sikret seg dermed bare så vidt en plass i Ekspertforsamlingen. Foto: Tima / Reuters
Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati kom på 16. plass i Teheran i valget og sikret seg dermed bare så vidt en plass i Ekspertforsamlingen. Foto: Tima / Reuters

– For øyeblikket virker høyresiden i Iran å ha utspilt sin rolle. De fleste iranere har vendt ryggen til den konservative agendaen, sier Arshin Adib-Moghaddam, professor ved School of Oriental and African Studies (SOAS) i London.

Iran-eksperten omtaler valgresultatet som en klar dom fra folket i favør av Rouhanis politikk, spesielt presidentens tilnærming til Europa og USA.

– Valget gir hans regjering et kraftig mandat til å fortsette et konstruktivt diplomati utenlands, samt reformer inne i Iran, skriver professoren i en epost til NTB.

Les også: Ytterliggående iranske ayatollaer ryker ut av mektig organ

Press

Reformvennlige kandidater, som kjemper for større sosial frihet og samhandling med Vesten, har vunnet minst 85 plasser i parlamentet, opplyste innenriksdepartementet mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Såkalte moderate konservative, som også støttet atomavtalen med stormaktene, vant 73 seter. Sammenlagt har dermed de to fløyene flertall i den 290 seter store nasjonalforsamlingen.

Den ytterliggående fløyene fikk bare 68 plasser i valget, ned fra dagens over 100 representanter.

Flere av de mest prominente ytterliggående politikerne ryker dermed ut av både nasjonalforsamlingen og Ekspertforsamlingen. Organet skal utpeke Khameneis etterfølger hvis 76-åringen dør eller blir for syk til å styre videre innen de neste åtte årene.

Les også: Imam: – Muslimske barn bør ikke gå i bursdagsselskap

16. plass

President Hassan Rouhanis reformvennlige og moderate tilhengere hadde fram mot valget ført en større kampanje mot det ultraradikale trekløveret Ahmad Jannati, Mohammad-Taghi Mesbah-Yazdi, Mohammad Yazdi i Ekspertforsamlingen.

De to sistnevnte ayatollaene røk ut, mens Jannati, som også er Vokterrådets leder, beholdt så vidt plassen sin. Han kom på en ydmykende 16. plass etter de reformvennlige i valget i Teheran.

– Det påvirker hans kredibilitet og legger et stort press på ham. Jannati må nå ta folkets side, sier Shahibzadeh.

President Hassan Rouhanis reformvennlige allierte vant 15 av de 16 plassene som er reservert hovedstaden i Ekspertforsamlingen. Foto: Handout / Reuters
President Hassan Rouhanis reformvennlige allierte vant 15 av de 16 plassene som er reservert hovedstaden i Ekspertforsamlingen. Foto: Handout / Reuters

Valgresultatet i Iran:

* Reformvillige: 85 plasser i nasjonalforsamlingen.

* Moderat konservative: 73 plasser.

* Ytterliggående eller radikale: 65 plasser.

* Religiøse minoriteter: 5 plasser.

* De siste 59 av de 290 plassene i nasjonalforsamlingen blir fordelt i andre valgomgang i april.

* De moderate vant dessuten 59 prosent av plassene i Ekspertforsamlingen, som skal utpeke Irans neste øverste leder hvis Ali Khamenei (76) faller fra i løpet av de neste åtte årene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus