Meny

Savnede bokhandlere dukket opp på kinesisk TV

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av de fem forleggerne og bokhandlerne som forsvant sporløst i Hongkong og Thailand i fjor, dukket i helgen opp på kinesisk TV og beklaget sine «forbrytelser».

– Jeg har tenkt grundig gjennom det jeg har gjort og angrer dypt på den ulovlige bokomsetningen jeg har drevet med Gui Minhai, sa Lui Por.

Lui forsvant sporløst i Hongkong i oktober og den svenske forfatteren og forleggeren Gui forsvant fra Thailand der han levde i eksil i desember.

Gui, som ga ut kritiske bøker om kinesiske ledere, dukket opp på kinesisk TV kort tid etter at han forsvant og fortalte at han sonet en dom for fyllekjøring og at svenske myndigheter ikke trengte å engasjere seg. I det siste intervjuet beklager Gui også at han har gitt ut «uautoriserte» bøker.

Cheung Chi-ping og Lam Wing-kee beklager det samme i intervjuet med Phoenix Television.

– Jeg vet at Gui Minhais bøker er fabrikkerte. De ble lastet ned fra internett og klippet sammen fra tidsskrift. De har resultert i mange rykter og hatt en dårlig innflytelse. Jeg beklager dypt mine feilsteg og er villig til å ta straffen, sa Lam.

Den eneste av de savnede bokhandlerne som ikke var med i intervjuet, var den britiske statsborgeren Lee Bo.

Ifølge Storbritannia ble Lee «mot sin vilje» flyttet fra Hongkong til Kina i desember. Til tross for en formell henvendelse har britiske utsendinger ikke fått besøke ham.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus