Ytterliggående iranske ayatollaer ryker ut av mektig organ

Ayatolla Ahmad Jannati (til høyre) beholdt sin plass i Ekspertforsamlingen, men hans to allierte tapte og får ikke være med på å bestemme hvem som skal bli Irans neste øverste leder hvis Ali Khamenei dør de neste åtte årene. Foto: Raheb Homavandi / TIMA / Reuters / NTB scanpix
Ayatolla Ahmad Jannati (til høyre) beholdt sin plass i Ekspertforsamlingen, men hans to allierte tapte og får ikke være med på å bestemme hvem som skal bli Irans neste øverste leder hvis Ali Khamenei dør de neste åtte årene. Foto: Raheb Homavandi / TIMA / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Både Mohammad Yazdi og Mohammad-Taghi Mesbah-Yazdi, som regnes som to av de mest ytterliggående politikerne i Iran, mister sine plasser i den mektige Ekspertforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter mandagens endelige resultater fra dobbeltvalget i Iran fredag, da det også ble avholdt valg på ny nasjonalforsamling.

President Hassan Rouhanis reformvennlige og moderate tilhengere hadde fram mot valget ført en større kampanje for å få velgerne til å kaste det ytterliggående trekløveret Yazdi, Mesbah-Yazdi og Ahmad Jannati ut av Ekspertforsamlingen.

De 88 medlemmene av dette organet velges for åtte år og har som oppgave å holde oppsyn med den øverste lederen Ali Khamenei. Forsamlingen får dessuten den viktige oppgaven med å utpeke en ny øverste leder hvis den aldrende ayatollaen dør i løpet av perioden.

Les også: Irans befolkning har vist at de ønsker endringer

Mesbah-Yazdi var ekspresident Mahmoud Ahmadinejads religiøse veileder, mens Yazdi i dag både er leder av Ekspertforsamlingen og sitter i det erkekonservative Vokterrådet. Begge tapte sine plasser i valget, mens Jannati beholdt sitt sete, melder statlig TV.

Jannati – som leder Vokterrådet – beholdt også plassen i nasjonalforsamlingen med hårfin margin. Vokterrådet, som er utnevnt av Khamenei, må godkjenne resultatene både fra valget på Ekspertforsamling og nasjonalforsamling.

Les også: Imam: – Muslimske barn bør ikke gå i bursdagsselskap

Valgresultatet i Iran:

* Reformvillige: 85 plasser i nasjonalforsamlingen.

* Moderat konservative: 73 plasser.

* Ytterliggående eller radikale: 65 plasser.

* Religiøse minoriteter: 5 plasser.

* De siste 59 av de 290 plassene i nasjonalforsamlingen blir fordelt i andre valgomgang i april.

* De moderate vant dessuten 59 prosent av plassene i Ekspertforsamlingen, som skal utpeke Irans neste øverste leder hvis Ali Khamenei (76) faller fra i løpet av de neste åtte årene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus