Meny

Peru erklærer unntakstilstand etter oljeutslipp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Peru har erklært unntakstilstand i 16 lokalsamfunn i Amazonas etter oljeutslipp i den nordøstlige regionen Loreto.

Vedtaket er gyldig i 60 dager, men kommer først en måned etter at det ble meldt om oljesøl i Imaza-distriktet, der det bor rundt 23.000 mennesker. 3. februar ble det også meldt om utslipp i Morona, som har en befolkning på 9.000. Innbyggerne i de to områdene tilhører i all hovedsak urbefolkningen.

Utslippene har skjedd langs en oljerørledning som frakter råolje fra jungelen over Andesfjellene til raffinerier ved kysten nord i landet. Ledningen, som ble bygget på 1970-tallet, drives av det statlige selskapet PetroPeru.

Unntakstilstanden skal bidra til å få ut humanitær hjelp til befolkningen samt hjelp til å rydde opp oljesølet.

Tidlig i februar erklærte regjeringen en helsekrise i området fordi utslippene forurenset elver som brukes som drikkevannskilder i området.

Miljøeksperter sier utslippene skyldes slitasje og svekkelse av oljeledningen. PetroPeru er ilagt en bot på drøyt 30 millioner kroner for manglende vedlikehold.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus