Omstridt miljøminister trekker seg i Danmark

TREKKER SEG: Eva Kjer Hansen trekker seg fra sin ministerpost i den danske regjeringen.
TREKKER SEG: Eva Kjer Hansen trekker seg fra sin ministerpost i den danske regjeringen. Foto: Daniel Roland / AP

Den omstridte miljø- og matvareministeren Eva Kjer Hansen trekker seg fra regjeringen. Dermed unngår Danmark regjeringskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre har forsvart sin partifelle mens saken har pågått. Lørdag valgte Kjer Hansen imidlertid å trekke seg, slik et flertall i Folketinget ønsket.

– Jeg har med meget stor beklagelse mottatt miljø- og matvareminister Eva Kjer Hansens beslutning om å tre av som minister, sier Løkke.

Kjer Hansen kunngjorde sin avgang i en pressemelding lørdag morgen.

– Jeg har vært glad for hver eneste dag som jeg har stått i spissen for det nye miljø- og matvaredepartementet. Men jeg vil ikke stå i veien for regjeringen Lars Løkke Rasmussen, sier hun.

Bakgrunn: Regjeringskrise i Danmark

Miljøregnskap

Kjer Hansen har vært anklaget for å ha villedet Folketinget med feil i miljøregnskapet i regjeringens landbrukspakke. Hun beskyldes for å ha tatt mer hensyn til bøndene enn til natur og miljø.

Opposisjonen Rød Blok leverte derfor et mistillitsforslag mot henne denne uken. Også det lille partiet De konservative i blå blokk støttet mistillitsforslaget, men signerte det ikke skriftlig.

Løkke Rasmussen har nektet å sparke Kjer Hansen og sagt at han heller ville ha nyvalg enn å avskjedige henne. Om hun ikke hadde trukket seg, hadde det derfor trolig gått mot regjeringskrise og nyvalg.

– Kolossalt nederlag

Bare timer før kunngjøringen lørdag, insisterte lederen for De konservative, Søren Pape Poulsen, på at Kjer Hansen måtte gå av, selv om partiet fortsatt støttet den borgerlige regjeringen til Løkke Rasmussen.

Politisk kommentator mener det er et nederlag for statsministeren at Kjer Hansen forlater sin ministerpost, og mener saken viser at Venstre-regjeringen er svak.

– Det er klart at selv om Løkkes regjering nå overlever og kjører videre, og de blå partilederne nå sikkert vil love hverandre et godt samarbeid fremover, så er dette et kolossalt nederlag for Lars Løkke, sier Engell til Ritzau.

– Det minste partiet i blå blokk med seks mandater har tvunget de 84 til å sparke en minister. Hun har selv gitt beskjed om at hun trekker seg, men det har skjedd etter at hun har fått beskjed om det av Løkke, sier Engell.

Håper på grønnere politikk

Partiene i Rød Blok gledet seg over nyheten lørdag. Partiene Alternativet og Socialistisk Folkeparti håper nå at Kjer Hansens avgang kan gi startskudd til en grønnere politikk.

– Vi håper selvfølgelig at det nå kan bli laget en god, grønn tilleggsavtale, sier Rasmus Nordqvist i Alternativet.

SF-formann Pia Olsen Dyhr er også fornøyd.

– Nå skal fokus tilbake på saken: at regjeringen fullstendig mangler grønne ambisjoner. Jeg håper at en ny minister vil være mer åpen for et bredere samarbeid.

Les også: Danmark vedtar omstridt asylinnstramning

Personvernpolicy