Valgdagsmåling: Irlands regjering får ikke nok stemmer

Irene gikk fredag til valglokalene. Bildet er fra øya Inishfree utenfor kysten av Donegal, der det finnes fire registrerte velgere. De fikk avlegge stemme torsdag, en dag tidligere enn på fastlandet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Irene gikk fredag til valglokalene. Bildet er fra øya Inishfree utenfor kysten av Donegal, der det finnes fire registrerte velgere. De fikk avlegge stemme torsdag, en dag tidligere enn på fastlandet. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsminister Enda Kennys koalisjonsregjering ser ut til å komme svært dårlig ut av parlamentsvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En valgdagsmåling gjort av Ipsos for avisa Irish Times tyder på at koalisjonen mellom Labour og statsministerens sentrumsparti Fine Gael mister flertallet og til sammen kun får rundt 34 prosent av stemmene.

Fine Gaels oppslutning faller ifølge målingen med 10 prosentpoeng siden valget i 2011, og partiet får 26,1 prosent av stemmene.

Labours oppslutning ser ut til å være mer enn halvert, og partiet får en oppslutning på 7,8 prosent, ned fra 19,5 prosent i 2011.

Bakgrunn: Mot regjeringsskifte i Irland

Dermed er koalisjonen langt unna flertall i parlamentet. De når heller ikke grensen på 42 prosent, som finansminister Michael Noonan tidligere i uken sa at er nødvendig for å kunne danne regjering med støtte av uavhengige kandidater og småpartier.

Dersom resultatet fra målingen står seg, risikerer Irland en periode med politisk uro. Ingen av partikoalisjonene ligger an til å få rent flertall, og det er vanskelig å se for seg hvilke partier som kan finne sammen i regjering.

Personvernpolicy