Full stans i Kabul-returer etter korrupsjonsmistanke

UDI mistenker at penger som skulle gått til assisterte returer gjennom IOM Norway til Afghanistan, er misligholdt eller brukt i korrupsjon.
UDI mistenker at penger som skulle gått til assisterte returer gjennom IOM Norway til Afghanistan, er misligholdt eller brukt i korrupsjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært stans i assisterte returer til Afghanistan siden 18. februar på grunn av korrupsjonsmistankene mot International Organization for Migration (IOM).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI mistenker at penger som skulle gått til assisterte returer gjennom IOM Norway til Afghanistan, er misligholdt eller brukt i korrupsjon. Alle utbetalinger til IOM ble stanset i oktober i fjor, skriver Klassekampen.

IOM Norway fortsatte programmet med egne midler fram til korrupsjonsanklagene ble kjent 18. februar, sier kommunikasjonsleder Sigurd Tvete i IOM Norway til avisen.

Utlendingsdirektoratet mottok en bekymringsmelding om mulig korrupsjon i månedsskiftet mai/juni i fjor og engasjerte umiddelbart det internasjonale revisjons- og rådgivningsselskapet Deloitte til å foreta gransking.

Rapporten, som ble ferdigstilt i midten av februar, bekreftet at det var grunn til mistanke. IOM Norway har satt i gang sin egen gransking for å finne ut hvor pengene fra UDI eventuelt har tatt veien.

Les også: UDI mistenker korrupsjon - stanser utbetalinger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I lommene

Pengene fra UDI skal blant annet gå til boligstønad og yrkestrening. Forskningsleder Arne Strand ved Christian Michelsens institutt, som var den som slo alarm, tror noe av pengene har gått i lommene til ansatte i IOM og noe i lommene til returnerte.

– Noen har fått penger de ikke skulle hatt. Andre har ikke fått det de har krav på. Tilliten til IOM er kraftig svekket, og det er alvorlig for returarbeidet, sier Strand til avisen.

Forsker Halvar Andreassen Kjærre som driver feltarbeid blant afghanske asylsøkere i Europa, har varslet UDI om at det assisterte returprogrammet ikke fungerer som det skal. Tilliten til IOM har lenge vært på et lavmål, sier han til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser svært alvorlig på dette. Vi jobber nå tett med både UDI og Justis- og beredskapsdepartementet i denne konkrete saken. Vi har også iverksatt vår egen interne gransking for å finne alle fakta i saken, sa Tvete i IOM Norway til NTB da korrupsjonsmistankene ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny leverandør

Ifølge Klassekampen har UDI bedt Justis- og beredskapsdepartementet om hjelp til å granske alle IOMs returprogrammer i ulike land. Totalt er det blitt utbetalt 400 millioner kroner via bistandsbudsjettet til disse programmene, skriver avisen.

UDI opplyser at det ikke er aktuelt å stanse tvangsreturene, selv om samarbeidet med IOM er suspendert. Fra neste uke skal en annen leverandør hjelpe til med å ta imot afghanere som blir returnert med tvang.

Tvete har opplyst til NTB at IOM Norway siden oppstarten i 2002 har hjulpet 16.000 personer tilbake til sine hjemland, 876 av dem er afghanere. Internasjonalt har organisasjonen hjulpet 1,4 millioner mennesker tilbake siden 1979. IOM regner med å hjelpe cirka 100.000 personer tilbake til sine hjemland gjennom sine frivillige returprogram bare i år.