Meny

Tidligere geriljaleder valgt til Kosovos nye president

Kosovos statsminister Hashim Thaci poserer med Kosovos nye flagg under et skolebesøk i Pristina rett etter uavhengighetserklæringen i 2008. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosovos nasjonalforsamling valgte tidligere statsminister og geriljaleder Hashim Thaci til ny president fredag.

Thaci, som ledet UCK-geriljaens separatistkamp mot Serbia i 1998 og 1999, fikk nok stemmer blant de 120 representantene i parlamentet til å bli statsoverhode.

Kosovo er rammet av en dyp politisk krise, og opposisjonen har nærmest paralysert nasjonalforsamlingen med jevnlige tåregassprotester inne i parlamentssalen.

Les også:  Sint politiker kastet tåregass i nasjonalforsamlingen

Opposisjonen og dens tilhengere hadde lovet å sabotere valget av Thaci med protester både inne i og utenfor parlamentet i Pristina fredag. Flere hundre av opposisjonens støttespillere slo opp telt utenfor parlamentet i byens sentrum.

De krever at regjeringen går av og at det holdes nyvalg. Bakgrunnen er dyp frustrasjon over korrupsjon på høyt nivå, samt en avtale om å «normalisere» forholdet til Serbia. Regjeringen er også under hardt press på grunn av landets skakkjørte økonomi og en arbeidsledighet på rundt 40 prosent.

Kosovo erklærte selvstendighet i 2008, men det har ikke Serbia godtatt.

Les også:   Kosovos statsminister bombardert med egg

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus