Solid oppmøte i Irans avgjørende valg

Iranere fyller ut stemmesedlene under valget til parlament og ekspertråd i Teheran fredag.
Iranere fyller ut stemmesedlene under valget til parlament og ekspertråd i Teheran fredag. Foto: Tima / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere millioner iranere gikk til urnene i Irans avgjørende valg, der president Hassan Rouhanis reformvennlige tilhengere håper å utradere parlamentets konservative flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tidlig tegn til entusiasme blant Irans 55 millioner stemmeberettigede på valgdagen, som sammenfaller med den ukentlige helligdagen i Iran.

Lange køer dannet seg utenfor stemmelokalene, og mange tok med seg hele familien til urnene. Myndighetene så seg nødt til å utvide åpningstiden med flere timer da velgerne fortsatte å strømme til urnene.

– Vi kan få et fremmøte på over 70 prosent, sier de reformvennliges listetopp Mohammed Reza Aref.

Ønsker mer frihet

Han håper velgerne vil sette en stopper for ytterliggående krefters tolvårige dominans i parlamentet. Blant dem som vil bidra til det, er den 33 år gamle arkitekten Mashad Amiri.

– Vi er ute etter mer frihet, kultur, kunst, menneskerettigheter og bedre rettigheter for våre kvinner, sier han utenfor et valglokale i Teheran.

Les også: Iran støtter tiltak for å øke oljeprisene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil skuffe fiendene

Irans øverste leder, den erkekonservative ayatollaen Ali Khamenei, ønsker seg også godt frammøte.

– Alle som verdsetter Iran og dets verdighet, storsinn og ære, bør stemme. Iran har fiender, og de følger grådig med. Fremmøtet i valget må bli så høyt at våre fiender blir skuffet, sa den erkekonservative ayatolla Khamenei etter selv å ha avlagt stemme i Teheran fredag.

Selv er han ikke valgt, men utpekt på livstid av de 88 medlemmene av den såkalte Ekspertforsamlingen, som fredag også er på valg.

Samtidig skal de 290 representantene i nasjonalforsamlingen byttes ut, i det første valget siden Irans atomavtale med verdens stormakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smil og vink

Valget står i stor grad mellom Rouhanis reformvennlige tilhengere og Khameneis erkekonservative støttespillere.

Ekspertforsamlingen har i praksis vært irrelevant siden Khamenei ble utnevnt i 1989, men ettersom organet velges for åtte år kan resultatet fredag bli avgjørende på grunn av 76 år gamle lederens høye alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enn så lenge er Khamenei landets ubestridte øverste leder. Han smilte og vinket til de oppmøtte da han brukte stemmeretten fredag.

– Det er min religiøse plikt å stemme, slik Khamenei sier. Min stemme er et slag i ansiktet til islams fiender, sier den 23 år gamle velgeren Hassan Ali Mehri i byen Qom, der presteskapet står svært sterkt.

Les også: Norge letter sanksjonene mot Iran

Sanksjoner

Etter årevis med sanksjoner og økonomiske problemer er mange iranere nå utålmodige etter å kjenne positive resultater av atomavtalen på kroppen. Valget kan avgjøre hvorvidt den islamske republikken fortsetter på veien ut av diplomatisk og økonomisk isolasjon.

Rouhanis tilhengere har et langt dårligere utgangspunkt enn den konservative og ytterliggående fløyen i valget. Det er fordi det ikke-valgte Vokterrådet, Khameneis forlengede arm, har ekskludert en stor andel moderate kandidater til både Ekspertforsamlingen og nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobilisering

De reformvennlige har imidlertid mobilisert stort og har støtte fra blant andre to tidligere presidenter – reformvennlige Mohammad Khatami og den mektige ayatollaen Akbar Hashemi Rafsanjani.

På spørsmål fra Reuters om hva det vil bety dersom reformistene ikke vinner, svarer Rafsanjani:

– Det vil være et enormt tap for den iranske nasjon.

Stemmene telles manuelt, og resultatene ventes å tikke inn innen 24 timer, med unntak av hovedstaden Teheran med 12 millioner innbyggere. Der regner valgfunksjonærene med å bruke tre dager på å telle opp stemmene.