Fem nye dødsfall i Middelhavet

Fra en redningsaksjon utenfor Italia tidligere denne måneden. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) estimerer at 8.966 migranter og flyktninger har ankommet Italia via havruter hittil i år.
Fra en redningsaksjon utenfor Italia tidligere denne måneden. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) estimerer at 8.966 migranter og flyktninger har ankommet Italia via havruter hittil i år. Foto: Italian Navy / Handout / Epa

418 migranter og flyktninger har nå mistet livet i år i desperate forsøk på å krysse Middelhavet. I løpet av de to siste dagene har tre kvinner og to menn fra Afrika sør for Sahara omkommet på vei til Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningestrømmen over Middelhavet

  • Over 120.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet hittil i år, ifølge estimater fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).
  • Majoriteten kommer fra krigsrammede land som Syria, Afghanistan og Irak.
  • Ifølge UNICEF er det nå flere kvinner og barn enn voksne menn som søker trygghet i Europa. 36 prosent av de som krysser havet mellom Hellas og Tyrkia er barn.
  • Over 340 barn har druknet i det østlige Middelhavet siden september. Dette vil si at gjennomsnittlig to barn har druknet hver dag.
  • I fjor kom totalt over én million flyktninger og migranter til Europa via havruter, noe som nesten er fem ganger høyere enn det tilsvarende antallet i 2014. Det estimeres at en av fire var barn.
  • 2015 var det dødeligste året registrert av IOM så langt. 3.771 båtflyktninger mistet livet under den farlige reisen over Middelhavet.
  • En av de verste tragediene skjedde i april 2015 da migranter krysset Middelhavet fra Nord-Afrika. Rundt 800 flyktninger omkom da i en fiskebåt som kantret utenfor kysten av Libya.
Kilder: IOM, UNICEF

– Nyheten om disse fem dødsfallene er dypt bekymringsverdig. Disse migrantene ble sannsynligvis kvalt som følge av den overfylte båten, sier IOM-topp Federico Soda i en pressemelding.

Han påpeker at smuglere ofte lurer fattige migranter til å tro at de er trygge på stappfulle båter.

– Overfylte båter er vanlige og livsfarlige.

IOM estimerer at 8.966 migranter har ankommet Italia via havruter siden starten av året. Dette er omtrent 1.000 flere enn i samme periode i fjor.

– Denne økningen er viktig fordi den nesten utelukkende består av migranter fra Afrika sør for Sahara, spesielt Nigeria, Gambia og Mali. Vi ser også en økning i antall migranter som kommer fra Marokko. Det har derimot vært en kraftig nedgang i antall syrere som tar den sentrale ruten over Middelhavet.

Den østlige ruten mellom Tyrkia og Hellas er fremdeles den dødeligste. Her har 321 migranter og flyktninger mistet livet så langt i år.

Oppdaterte data fra greske myndigheter viser at 67.415 migranter ankom Hellas i januar. De fleste av disse var barn og kvinner.

Nye data viser også at tallet på migranter og flyktninger som har ankommet Hellas og Italia nå er over 120.000, noe som er betydelig mye høyere enn tilsvarende periode i 2015.

På nettsiden til IOM kan du se detaljerte data om flyktningstrømmen over Middelhavet.

Personvernpolicy